edycja kunia
bo sie kunia boje
https://www.youtube.com/watch?v=faQdSdaOyPY
nowy hit tego lata
>>212451396 (OP)dobra nuta OPie!!!
>>212451451nikt tego nie klika odpuść sobie
WolneLektury.pl
szukaj tytułu, autora, motywów…
polski
Deutsch
English
español
français
italiano
lietuvių
polski
pyccкий
yкpaїнcькa
Zaloguj się / Załóż konto
Katalog
Lektury szkolne
Książki
Autorki i autorzy
Audiobooki
Kolekcje tematyczne
NOWOŚCI
Motywy literackie
Katalog DAISY
Podkasty o książkach
Włącz się
Wesprzyj Wolne Lektury
Współpraca z firmami
Zapisz się na newsletter
Przekaż 1,5%
Włącz się w prace redakcyjne
Zgłoś błąd
Zgłoś brak utworu
Aktualności
„Trzej muszkieterowie” do słuchania na Wolnych Lekturach
Nowy audiobook – „Fabryka Absolutu” Karela Čapka
Maria Pawlikowska-Jasnorzewska – ezoteryczna Lilka, Zalotnica Niebieska czy poetka kobiecości?
Zapraszamy na wykład – Żydowskie przekłady Biblii hebrajskiej
Chillout z książkami, czyli Wolne Lektury na Slot Art Festival 2025
Blog
Lektury szkolne i klasyka literatury do słuchania dla uczennic i uczniów z niepełnosprawnościami
E-kolekcja lektur szkolnych i literatury do słuchania dla uczennic i uczniów z niepełnosprawnościami
Feministyczne inspiracje. Popularyzacja skandynawskiej literatury feministycznej
Ręce pełne poezji
Kolekcje edukacyjne twórców przechodzących do domeny publicznej, lektur szkolnych oraz Starego Testamentu
Odkurzamy bohaterów
Szkoła Poezji Wolnych Lektur
Narzędzia
Mapa Wolnych Lektur
Leśmianator
Przewodnik dla piszących i czytających
API
OAI-PMH
Widget Wolnych Lektur
Przypisy
Katalog
Katalog w formacie PDF
O nas
Kontakt
O projekcie
Zespół
Zasady wykorzystania Wolnych Lektur
Logotypy
Materiały promocyjne
Polityka prywatności
Regulamin biblioteki
Dane fundacji i sprawozdania finansowe
Regulamin darowizn
Informacja o treściach wrażliwych
Strona główna
Literatura
Epoka: Oświecenie
Rodzaj: Epika
Gatunek: Rozprawa
Charles de Montesquieu (Monteskiusz)
O duchu praw
tłum. Tadeusz Boy-Żeleński
Charles de Montesquieu (Monteskiusz), O duchu praw
Dodaj do ulubionych
pobierz książkę
Posłuchaj w ElevenReader
czytaj online
>>212451396 (OP)idzie twardo opie
cierpisz jako przestroga dla innych
>>212451548nikt mnie nie widzi więc śmiem wątpić
>>212451396 (OP)TAK TO LATA LATA LATA LATA LATAAAA
WSIADAJ MAŁA W MERCEDESA A NIE FIATA
O duchu praw to jedno z najważniejszych dzieł francuskiego oświecenia autorstwa Charles'a de Montesquieu.
Traktat filozoficzny francuskiego myśliciela dotyczy praw związanych z ustrojem państwowym, wyróżnił arystokrację, monarchię i demokrację, omawia je w kontekście historycznym, a także przedstawia różne zagrożenia, „skażenia” ustrojów. Monteskiusz postuluje w tej rozprawie zasadę trójpodziału władzy, będącą fundamentem porządku w znacznej części współczesnych demokracji.
Charles de Montesquieu, znany bardziej jako Monteskiusz, był jednym z najsłynniejszych autorów francuskiego oświecenia. Był również prawnikiem, filozofem i wolnomularzem. Zasłynął przede wszystkim z popularyzacji koncepcji trójpodziału władzy. Dzieło O duchu praw zostało po raz pierwszy wydane w Genewie w 1748 roku.
Spis treści:
Przedmowa
Uwaga autora
Księga pierwsza. O prawach w ogólności.
Rozdział I. O prawach w ich stosunku do rozmaitych istot.
Rozdział II. O prawach natury
Rozdział III. O prawach stanowionych
Księga druga. O prawach wypływających wprost z natury rządu.
Rozdział I. O naturze trzech rozmaitych rządów.
O autorze
Aut. Jacques-Antoine Dassier, domena publiczna, Wikimedia Commons
Ur.
18 stycznia 1689 w Château de la Brède
Zm.
10 lutego 1755 w Paryżu
Najważniejsze dzieła:
Listy perskie, O duchu praw
Właśc. Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu.
Ojcem chrzestnym Monteskiusza był żebrak: rodzice arystokraci chcieli, aby Charles-Louis zawsze pamiętał, że ludzie biedni są jego braćmi. Po wuju przyszły pisarz odziedziczył baronię Montesquieu i stanowisko prezydenta parlamentu (najwyższego sądu apelacyjnego) w Bordeaux. Zainteresowanie wieloma dziedzinami nauki łączył z zamiłowaniem do życia dworskiego.
>>212451396 (OP)nie wiedziałem, że disco polo może być przyjemne dla ucha
>>212451396 (OP)>https://www.youtube.com/watch?v=faQdSdaOyPY
jak odstawiłem kolke to zacząłem jebać energole, teraz jak odstawiłem energetyki to wale po kilka kaw dziennie
ciekawe co będzie następne
>>212451734papierosy a potem ssanie siusiaków bo fajki to psi gwizdek na ssanie chujów
Listy perskie zostały opublikowane w 1721 r. anonimowo, ponieważ ich lekki ton i obyczajowo-satyryczna tematyka nie licowały z godnością piastowaną przez autora, a egzotyczny sztafaż skrywał odważne rozważania filozoficzne i krytykę polityczno-społeczną. Powieść stała się bardzo popularna. W 1728 r. Monteskiusz został członkiem Akademii Francuskiej. Po licznych podróżach po Europie i wielu latach studiów prawniczych, ekonomicznych i historycznych stworzył traktat O duchu praw. W dziele tym opisuje ustroje polityczne i prawodawstwo starożytne i współczesne, popularyzując idee podziału władzy na trzy instancje (prawodawczą, wykonawczą i sądowniczą) i republiki, a krytykując despotyzm i niewolnictwo. Książka ta, wydana w 1748 r. również anonimowo, była krytykowana i znalazła się na indeksie dzieł zakazanych przez kościół katolicki, prędko jednak została doceniona w kręgach oświeconych we Francji, w Anglii i w innych krajach. Katarzyna II opierała się na pracy Monteskiusza, reformując prawo w Rosji.
W niniejszym wydaniu zachowano przypisy autora, natomiast, ze względów technicznych, pominięto niezmiernie liczne odsyłacze do źródeł, które świadczą o olbrzymiej erudycji wielkiego pisarza, ale które dla dzisiejszego polskiej czytelnika nie przedstawiają interesu.
Lecz jestem dziwolągiem
Jestem weirdo
>>212451734fallacja śliskiego zbocza
ale chujowa dzienna była jesteście zjebani fest zjeby jebane
Cieszę się, że chociaż jeden poster buduje swój kapitał kulturowy i jeszcze się nim z nami dzieli. Chwała. Chwała Ukrainie.
>>212451807Ja zrobiłem obie dzisiaj. Akurat mi się srać chciało.
>>212451734to tylko pićku, a ty to opisujesz jak uzależnienie od twardych narkotyków
idę spać a wziąłem 50 hydroksyzyny
jaka jest szansa że się już nie obudzę?
Jeżeli w nieskończonej mnogości rzeczy składających tę książką znalazłaby się taka, która, wbrew memu spodziewaniu, mogłaby stać się obrazą, z pewnością nie pomieściłem jej w złym zamiarze. Nie mam z natury ducha skłonnego do przygany. Platon dziękował niebu, iż urodził się za czasów Sokratesa; ja składam dzięki niebiosom, iż pozwoliły mi zrodzić się pod rządem, pod którym żyję, i że kazały mi słuchać tych, których kocham.
Proszą o jedną łaskę, a lękam się, iż proszą daremnie; a to aby czytelnik nie sądził o pracy dwudziestu lat z chwilowej lektury; aby pochwalił albo zganił całą książkę, a nie kilka zdań. Jeżeli ktoś chce dochodzić myśli autora, może ją odkryć jedynie w myśli dzieła.
Najpierw badałem ludzi, i spostrzegłem, iż w nieskończonej rozmaitości praw i obyczajów nie powodują się oni wyłącznie kaprysem.
>>212451835nie wiem, ale Ci kibicuje żebyś się nie obudził
Nienawidzę każdego z was nudnych kurwa pojebów. Ta nitka robi się gorsza z dnia na dzień. Kilka miesięcy temu można było znaleźć ciekawą treść w tej nitce chociaż raz na dzień, teraz to może raz co 2 kurwa tygodnie. Doszło do tego że tylko otwieram nitkę i ją przewijam jak już dobije do limitu bo nie mam cierpliwości żeby czytać te wasze wysrywy co chwilę.
Nie jestem w stanie kurwa pojąć jak można nitka w nitkę postować te same kretyńskie treści i jeszcze czerpać z tego przyjemność. Macie kurwa alzheimera? Nie pamiętacie co pisaliście dwie godziny temu że musicie się co chwilę powtarzać?
Nienawidzę tego białurskiego sukinsyna pierdolącego złamaną polszczyzną i postującego swoje jedzenie jakby to był jebany instagram, nienawidzę tego dojeńca avatarśmiecia od jahy-samy który tylko pierdoli o frytkach i hehe elder scrolls, nienawidzę normików którzy co nitkę muszą udowadniać jakimi to są normikami i opisywać wygląd swoich gf, nienawidze popierdolonych spamerów 2hu kurwa hehe ale nudy nie postuj ćwoka. Nienawidzę pierdolonych polityczkarzy napływów z /pol/ którzy nie mogą na pięć kurwa minut przestać pierdolić o murzyńskich kutasach, ktoś was kurwa zgwałcił że taką obsesję macie? Nienawidzę hehe ale nuta codzienna przypominajka z najlepszą nutką zgadnijcie co frajerzy nikt nie klika na wasze popierdolone linki. I nienawidzę kurwa każdego kto tym pojebom daje (you)sy i ich motywuje do dalszego postowania.
Chuj wam wszystkim w dupę, wypierdalam na discorda.
>>212451835serce ci troche pobije raz w lewo raz w prawo (glownie w lewo bo masz serce po lewej)
>>212451734kawa to mega gówno dla boomerów
herbata jest o wiele lepsza
>>212451875widać że szczylson wysrał tego posta. lepiej wypij sobie te kawe na rozluźnienie jelit bo za chwile będziesz jebany w pizde przez nastepne 4 godziny
każdy człowiek odgrywa inną rolę
>>212451396 (OP)Złe pedofil edycja
>>212451931funkcjonalizm ahh type beat, maślane masło ahh post
poznałem kiedyś ukrainkę z polskim mężem, która mówiła po polsku bez rozpoznawalnego akcentu i nie chciała się przyznać że jest ukrainką
polskie kompleksy względem zachodu to jest pikuś w porównaniu do ukropów żbsz.
podobno oni nawet omawiają ogniem i mieczem w szkole lmao
>>212451963czy to jest pierdolony angry videogame nerd
>>212451947prosze tak nie mówić panie pośle
Postawiłem zasady; za czym ujrzałem, jak poszczególne wypadki naginają się do nich jakoby same z siebie; jak dzieje wszystkich narodów są jeno ich następstwem; jak każde poszczególne prawo wiąże się z innym prawem, lub wypływa z innego, ogólniejszego.
Kiedym się cofnął do starożytności, starałem się przejąć jej duchem, aby nie upodabniać wypadków najzupełniej różnych, i nie przeoczyć różnic w tych, które zdają się podobne.
Nie wysnułem swoich zasad z własnych rojeń, ale z natury rzeczy.
duchu praw
O duchu praw
tłum. Tadeusz Boy-Żeleński
Spis treści
Przedmowa
1. Uwaga autora
1. Księga pierwsza. O prawach w
ogólności.
2. Rozdział I. O prawach w ich
stosunku do rozmaitych istot.
1. Rozdział II. O prawach natury
2. Rozdział III. O prawach
stanowionych
3. Księga druga. O prawach
wypływających wprost z natury
rządu.
3. Rozdział I. O naturze trzech
rozmaitych rządów.
1. Rozdział II. O rządzie
republikańskim i prawach
właściwych demokracji.
2. Rozdział III. O prawach
odnośnych do natury
arystokracji.
3. Rozdział IV. O prawach w ich
stosunku do natury rządu
monarchicznego.
co kolwiek byś tu robił, tracisz czas
czy konsedyrowałeś kiedyś sułicydację?
>>212452090jurysprudencko
>>212451396 (OP)nieironicznie asłuchalne gówno, dlatego nie dziwie mnie że sranimkarze (posiadacze obiektywnie chujowego gustu) to propsują
>>212451963>>212451977Rent free
>>212452031Ale panie posle pedofil kunia gownò jest nie fajne :(
>>212452105nie biegnij swej buzi w taki sposób na mnie
dosłowny wykop się tu zrobił
ja pierdole sranie o polityczkę 24/7 i sranie o sraniu
zajebcie się wszyscy śmiecie i jeszcze pedofile teraz
>>212452105to nagatorokurwa samocweluje
>5 lipca
>nadal nie mam gf
>on wie jak wygląda wykop
>>212452113>kuniahttps://www.youtube.com/watch?v=hp4endJMu1E&t=55s
>>212452105możesz wyjść
ale nie z nitki tylko kurwa z całego 4chana
-5kg na wadze przez ostatnie 2 tygodnie
jeszcze tylko ~50kg do schudniencia
>>212452228to ja te +5kg otrzymałem
podziękuj
mimo wszystko trzaskowski
>>212452205>możesz wyjść>ale nie z nitki tylko kurwa z całego 4chanawyjdę cwelu jak przestaniesz być incelem
>>212443005nie rozumiesz masz dawać o to jebanie bo yyyy... bo eeeee bo yyyyy
dlaczego ludzie zarabiający minimalną biorą się za związki zamiast najpierw się ustatkować i usamodzielnić finansowo?
podobno będzie kolejna kampania wyborcza
Słucham
https://music.youtube.com/watch?v=VFU7iqd9CGw
Słucham
tej u was też tyle ciem ostatnio? na początku łapałem i wypuszczałem te kurwy za okno se ale teraz tyle tego gówna lata że juz nakurwiam packa i kapciem
za to co ciekawe 0 komarow i much
tego nie było
nie było tego
pozmieniało sie
a po co to komu
>o nowotworach
>>212452260https://i.4cdn.org/wsg/1751733039818307.mp4
>>212452319na Hołownie
niezłe wixy teraz robi wariacik
>>212452258Ejjjjjjj young donalda tusks
>>212452205Ooohh.
kiedyś świat był bardziej zrozumiały
>>2124523191 braun
2 nawrocki
https://www.youtube.com/watch?v=JifxOQnplPg
>>212452468straconego czasu już nie odzyskasz
fajny szonen do obejrzenia?
>gdybym byl w wiezieniu nie przerazalaby mnie wolnosc
w pierwszej na wałęse, w drugiej na kwaśniewskiego
>>212452681https://i.4cdn.org/wsg/1751733543280761.mp4
wałęsa - człowiek nadziei
wyjebałbym femboja w dupsko
https://i.4cdn.org/wsg/1751733713779296.mp4
turas znaleziony
danglowanie archiwistkami
>>212452192to nawet nie jest moja edycja
https://files.catbox.moe/4dnvfm.mp4
Cześć, mam prośbę o poradę. Mam prawie 40 lat i nigdy nie byłem na basenie(tak można się pośmiać), no tak po prostu wyszło. Mam też 3.5 letnią córkę, trochę chorowita, ma jakieś drobne problemy ze sprawnością ruchową, nic poważnego, ale nawet lekarz zalecił basen. Uznałem, że skoro jest lipiec, zrobiło się ciepło, to zapisałem ją na zajęcia nauki pływania dla maluchów. Wczoraj byliśmy na pierwszych zajęciach. Ponieważ to zarówno mój, jak i jej debiut na basenie, nie wiedziałem do końca, jak to wszystko działa. W recepcji dostaliśmy kluczyk do szafki, założyliśmy klapki i idziemy do szatni. Spodziewałem się czegoś w stylu szatnia rodzinna no i zonk. Podchodzimy, a tam tylko szatnia męska i damska. Pani powiedziała pierwsze drzwi na prawo, a więc męska. Trochę z obawą, ale wchodzę z małą do środka, kilku mężczyzn, ale pełna kultura nikt z fają na wierzchu nie biega, po za tym widzę, że w środku jest jeden ojciec też z córką na te same zajęcia co my więc myślę sobie, że tak to chyba działa. Przebrałem małą i siebie w jednej z zamykanych przebieralni wewnątrz szatni, zostawiłem rzeczy w szafce i poszliśmy na zajęcia. Mała była zachwycona — nie chciała wychodzić z wody. Nawet musiałem dopłacić, bo czas zajęć się skończył. Po wszystkim wróciliśmy do szatni, znowu przebrałem córkę i siebie w tej przebierani, po czym ona siedzi sobie na ławeczce, ja pakuje rzeczy do torby i przyszedł ojciec z synem takim z 5-6 lat, Ojciec powiedział mu, żeby zdjął koszulkę a ten, że nie bo dziewczynka siedzi obok. Nie wiedziałem co powiedzieć, więc nie powiedziałem nic, ale ten ojciec zabrał w końcu syna i za moimi plecami fuknął na mnie (no nie zacytuje dokładnie) ale coś w stylu, że z dziewczynkami się nie wchodzi do szatni męskiej i że niektórzy tego nie rozumieją. No i szczerze weszło mi to na banie trochę bo przed nami jeszcze 3 lekcje, na tym basenie, innej szatni nie ma, a myślę że wejście z córką do damskiej byłoby jeszcze gorzej odebrane.
skąd to sie wzieło że prawiczki na 4czanelu mają taką obsesje na punkcie murzynów?
>>212452869>ten imageLmaoooo saved
https://video.twimg.com/ext_tw_video/1924208772932648960/pu/vid/avc1/1280x682/fjRW77QkQGvNauCe.mp4?tag=12
>>212452934wziąłbym te strzelbę i napierdalałbym te dziwkę kolbą po łbie
>>212452934jej sie chyba siku chce
>>212452536a woda jest mokra
nie moge nawet usiąść prosto przez 15min bez napierdalania w plecach eh
>>212452954aha bo to chlop z mala dzieczynka no troche xd sytuacja
ale szczerze to ja bym poszedl do kobiecej jak sie kobietom nie podoba to niech wypierdalaja to mala ma sie czuc najlepiej
>>212452954nomćq pływanie z córeczką
>70% pracujących w polsce zarabia poniżej średniej krajowej
>>212453138Polecam ci się po prostu położyć i już nie wstać.
>>212453138pewnie masz Tension myositis syndrome
>>212452319na nikogo na chuj anon ma iść głosować na cwela A albo cwela B
>>212451396 (OP)Can someone provide net average wage of polish programmers? Only your statistical office please, no third party websites. Here it is 2609 euros in april 2025. Its J 62 classification
>>212452934Peklowanie archiwistek sport narodowy powinien być uczony w każdej szkole
>>212453340cztery czysta i coś pod stołem może dorzucić bo rzont ciemięży
>>212453297mam garba jak skurwiel
>>212453340nie ma takich statystyk
>>212453340Trzy pięćdziesiąt
>>212453340osiemset cyberbaksów
>>212453375Moraću ih sam tražiti izgleda
za dwa lata powrót do normalności
>>21245334050 vdolców za godzine
dostałem młotkiem po głowie
>>212453340What language? Java the designated shitting language?
w jakie gry gracie koledzy
ja głównie marvel rivals i na boku zacząłem wczoraj po raz kolejny terrarię
>>212453613nie w takie gówno to na pewno
>>212453613grzmot wojny
noita
>>212453613w cyberpunka gram jahaha i puszczam bolty pistoletem z vistanem
>>212453340Trzy diamenty w minecrafcie raz na dwa lata
>>212453613ja dzisiaj super mariana, cawwa doody modern whoreware ii wersja zremasterowana i terrarie tylko szkoda że troche chujowy jestem w terrarie ale co tam
>>212453613ostatnio grałem rok temu w titanfall 2
2 piwa wypite a robota dalej nie skonczona
>>212453806w takim razie współczuje ci
>>212453613z gierek online to tak
r6, overwatch 2, cs2, insurgency sandstorm ale to rzadko już
z singleplayer to saint's row IV ale dawno nie odpalałem, kangurek kao, ghost of tsushima też już jakoś od dwóch miesiecy nie odpaliłem
jakieś gierki na wii i wiiu (za dużo zeby wymieniać), witchfire i noita na poczekanie
>>212453827spoko graj dalej w aaa slop
I menaged to dig it out from your glavni statisticki zavod its 14670 PLN gross in january 2025. Does this gross include ZIS contributions paid by employer? I suppose no. In Serbia gross includes those contributions too. Net salary in january is slighly lower of same as Serbian
>>212453914aaa slop mam głęboko w chuju
kołp
>>212454021jaki kołp ja se gram w co lubię a ty wrzesz
>>212454048>wrzeniedlaczego i o co mam wrzeć? nie mój problem ani sprawa że grasz w jakieś tanie kumer gówno
>>212454135te gierki mają wieksza dusze niż w cokolwiek co grasz
kawaler będzie WPIERDALAŁ bób z masłem
>>212454221nawet nie wiem co to jest
>kumer slop zły
>gówno slop dobry
too musisz grać tylko w indyki jak slaj the spajer omg to jest takie dobre noł kap fr fr
>>212454171nie sądze, tym bardziej biorąc pod uwage że nie gram w nowe gierki, kołpuj dalej
>>212454256przecież oba to syf zajebany dobry tylko do tego aby wyrzucić go na śmietnik
Gram z mamą w Personę 5X.
>>212454248>polak>nie wie co to bób skąd vpn?
>>212454318Zamknij mordę, moje gry są lepsze
jadłem dziś ośmiornicę z puszki, dobra nawet
>>212454341to coś u was na podkarpaciu?
prruuuuuuuutttt sraka poszła gacie zdewastowane
>>212454359co ty postujesz pojebie
gram w slop z 2005 jestem kurwa kimś rozumiesz to jestem kimś kurwa
>tak, jestem polakiem
>nie, nie wiem co to bób, masło ani pierogi, nigdy o tym nie słyszałem
>>212453613napierdalam w konie nonstop od tygodnia
>>212454359to idź se grać w te twoje gówna a nie zasrywasz nitke bólem dupy
>>212454452nikt w polsce nie je bobu
jak to obrzydliwie wygląda o kurwa i polacy to wpierdalają? XDDDDDD
>>21245391598% of programmers work on B2B contracts so they aren't included in the statistics, realistic average is probably around 5000 euro per month
>>212454565instytut danych z pizdy
>>212454600daj mu gotować.
minął wzdryg po mega wzdrygowym 1 odcinku darling in the franxx, czas na odcinek 2
>>212454657ale mi chodzi o programistów
jeden z najgorszych pierwszych odcinków
hello fellow poles, can I interest you in a low interest loan to buy that second hand mercedes
>>212454697only oldcels drive mercedes
Opinie o zakupach? W sumie przeznaczyłem 30 złotych 19 groszy na różne startowe paczki + ten miesięczny dochód 20 pyro
>>212453613dirt rally 2.0
DITF się potem rozkręca ale odcinek 1 to dosłownie gówno jebane obsrane
>>212454843mówiliście, że gracie, ale nie kupujecie
oj arhiv *klascze* arhiv *klascze* arhiv *klascze*
>>212454744Why dont young people drive mercedes? Low testosterone?
co sprawia, że animki są atrakcyjne?
czy są tutaj eksperci żeńskiego looksmaxu?
>>212454663ta bajka to ultra gówno, jedyna wartość z tego to były nitki na /a/
>>212454954its just that in poland young lads either get an audi or a bmw
Ja pierdole nie mam auto :(
>>212454990a obejrzałeś całe?
>>212454843 naprawdę musicie się bardziej postarać z shillowaniem tego syfu
>>212455018ja próbowałem ale za 5 razem się poddałem
>>212454905wczoraj zacząłem
gdyby tak policzyć to wydałem jakieś 10gr na każde wyciskanie siurka do archiwek
coś trzeba zwrócić dla twórców, inaczej bym się czuł dłużny
>>212455030tak i pamiętam jakim jeszcze większym gównem było pod koniec
najzabawniejsze były obrazki z tym cuckiem grubasem
bracia to prawda?
jeśli tak to może nawet bym ściągnął
samochód 3 miesiąc stoi w garażu bo nie mogę wytrzeźwieć
>>212455090no końcówkę absolutnie spierdolili, trigger się katapultował i odciął po chyba 15 odcinku (tam gdzie powinien być koniec)
>>212455119to jedź po pijaku
>>212455119masz blokadę alkoholową?
>>212455156nie bo to niezgodne z prawem
Clair Obscur to transcydzieło.
DITF to produkcja natchniona, ale przeklęta
czy truniki gloryfikują jakąś książkę?
>>212455113tam nie ma co wygrać oprócz postaci a na jedną się grinduje 3 miesiące więc płacisz cczasem
takie przesłanie i jeszcze 02 zmarnowane na takie gówno anime kurwa kurwa KURWA JA JEBIE KURWA
>>212455251Kapitał tom 1
Tako rzecze Zaratustra
Anarchia, państwo, utopia
>>212455090ale z tym cuckiem to był wzdryg, ja to oglądałem w tym roku i jeszcze do połowy dało się oglądać ale potem to już ciężko się to oglądało a grubas straszny wzdryg
>>212455343to jest przeklęte anime które się ogląda pomimo samego anime
>>212455327dzieci i tak nie czytają książek
>>212455343realistyczne przedstawienie współczesnej kobiety
>>212455395to się ogląda jak leci bo było z kim dyskutować ale ty pewnie wtedy miałeś 10 lat podwiek
>>212455113nomć zacząłem grać jak był banner mojej żony ze 100 darmowymi pullami i irohe zpullowałem 2 razy. niedługo potem FES banner z podwojoną szansą na 3* archiwistki i dużo uohów ahów było
za kilka dni będzie 100 darmowych pulli na seie to mogą jedna dwie 3* zbirchiwistki wypaść od tak, można rerollować wtedy jakie chcesz i pullować na FES banner za tydzień z kawałkiem
jak anime ma ponad 12 odcinków to nie oglądam, za długie nie obejrzałem
będziesz w pocie czoła walczyć o swój świat
będziesz wodą żyć i chlebem
myśleć będziesz nad swym celem
tak podobno mówił on człowiekowi co zbłądził jedząc owoc wiedzy bo chciał wiedzieć co miał wiedzieć
tak już w życiu bywa od zarania lat
że kto winny musi być ten winny będzie choćby nie wiem jak starał się sam
więc kto powie mi jak
radzić sobie mam
taki wielki świat nade mną
ma ileś tam lat
lecz to niewiele da
doświadczenia brak
więc kto powie mi jak
radzić sobie mam
doświadczenia ciągle brak
ta da da
>>212455588wow, more slop
>>212455484DITF to gówno ale absolutnie must-watch
>>212455610first one was kino
>>212455292grind w sensie klikasz przycisk grind i ci wypadają elephy 1-3 na dzień
samo sie grinduje
>>212455670normalfaggot slop praised only because le characters die
>it's for mature audience like ME!!!
wiele rzeczy już w życiu widziałem
czemu wy musicie byc tacy negatywni
>>212455723main character should die in every serious show/movie/game
>>212455762byłem beztroskim dzieckiem po to by zgorzknieć
chcę od razu wiedzieć na czym stoi świat
jak poznawać siebie
jak nie potknąć się o ciebie
>>212455802neogrimdark realizm jak w dark souls 3 albo elden ring night of shadowtree
jem wczesną kolacje i przystępuje do gooningu, koniec gdzieś o 2:30
>>212455913czekaj kurwa jak on zapostowalem 19 maja jak dzisiaj jest 7
>>212455913pamiętam tą nitkę, ale nie pamiętam, które to moje posty
chyba dostałem wzdryga po kilku piewrszych i ctrl+w
zwalniają przeze mnie typa z pracy
bumo2
md5: 84ccfde2592715155da7ced26ec15bb9
🔍
nie będę cytował postów bo z 'fona postuję ale prażony bób to jest poezja polecam animki spróbujcie sobie bo pychota naprawdę mmmm no supcio chrupcio po prostu
Nyl2, Amazonium czy RadroachHD dla anona?
>>212455723edgerunners było nawet ok do 6 odcinka, to powinien być koniec sezonu i rozłożone na 8-10 odcinków jako sezon 1
a po 6 to gówno obsrane zrushowane normickie
https://youtu.be/JGkHrSa083U
coś czułe mam jajeczka na pieszczoty
>>212454221ale masłem smarujesz bob bez łupin?
>>212456322*puciu puciu puciu*
>>212455913o, zdun jeszcze na wolności
matka się pyta jak to możliwe że takie brzydkie rzadkie włosy mam w tym wieku
Chciałem wyjść sobie, ale rodzinka je grilla na zewnątrz i się wstydzę wyjść
Ja zjadłem i się ewakuowałem do piwnicy eh
hors w genz to trumna na rynku matrymonialnym
>>212456553sklej pizde nudziarzu
>>212456553ty nie jesteś genz
ja nigdy nie był nad jeziorem z kolegami ani na kajakach
>>212456639jesteś milenialsem albo tym czymś między milenialsem a genz i larpujesz po prostu młodszego, smutne
normiki jeżdżą na jakieś wakacje po świecie, a dla mnie wielką przygodą jest już wyprawa do najbliższego większego miasta
was to by trzeba było obowiązkowo z domu na jakieś kurwa nie wiem popierdoleni jesteście
kultura i antykultura zamieniły się miejscami
teraz moralizowanie zeszło pod ziemię
>>212457112niech internet ciebie nie oszukuje, nie jesteś zumerem
zrobiłem
zrobiłem pierwszy w życiu rurociąg (ang. pipeline)
gf mi uciekła bo... (...) [...]
>>212457224...nie wie że jest twoją gf
nie dam się wrobić w granie w gacha
>>212455670main character was a spic
not kino
and rebecca wasn't a fvcking loli
kogo najbardziej nienawidzą polacy? polaków
>polaczek
>coś jakiś problem że postać nie jest biała
zawsze bawi
czytam posty od HumS/XJD7Fvz/IMUB66/Tw==
jak długo odbębnia się daily w niebieskim archiwum bo zastanawiam się czy instalować
anoni wale konia do japoneczek
dlaczego one są takie seksowne?
>>212457503>jak długo odbębnia się daily w niebieskim archiwumprzypominam, że granie w gry to nie jest praca i nikt wam za to nie płaci
ponieważ twoja matka cierpiała ze względu na twojego ojca
>następne palenie joint-wiertła dopiero 22 lipcadajcie mi te żetony zarobić wy koreańskie żydy
>>212457503jest sweepowanie (czyli klikasz i daje ci dropy), więc nie dłużej niż 10 minut
czy twoja matka cieszyła sie gdy sie urodziłeś
https://i.4cdn.org/wsg/1751741123865883.mp4
gdzie jest tadż mahal
>>212457594cesarką mnie wyciągali, bo taki duży łeb miałem
bożen ic nie sprawi że urodzę się chińczykiem zyjącym w chinach
>>212457503dobra odpierdolcie się z tymi reklamami ja pierdole ile można
>>212457941dobra gra jest to należy docenić
niewiele jest dobrych gaczy
parzyste jade do szambalii nieparzyste płyne na lemurię. duble wchodzę w głąb ziemi do hiperborei
>>212457994Ten post jest sponsorowany przez Nexon.
Wiele setek tysięcy lat temu, w nieokreślonej jeszcze epoce tego okresu historii Ziemi, znanego geologom jako trzeciorzęd, najprawdopodobniej pod jego koniec, szczególnie wysoko rozwinięta rasa małp człekokształtnych żyła gdzieś w strefie tropikalnej - prawdopodobnie na wielkim kontynencie, który obecnie zatonął na dnie Oceanu Indyjskiego.
stary zapomniał że kiełbase gotował i teraz je kiełbase z grilla, własnie chate wietrzę
gdyby europa zatonęła
wszystkim byłoby lżej
>>212458148stary z rigczem
więcej wody -> większy ciężar
prosta nauka
>>212458284ummm actually co jeżeli woda jest w próżni
>>212458307to wtedy europa nie tonie
>>212458148stary z rigczem
tylko ja powinienem móc prowadzić samochód wszyscy inni są zbyt niebezpieczni
fala gwałtów szerzy się na polskich ulicach
tak, cierpimy na demencję spowodowaną przez toksyczne opary z dymu
rzymianie wywodzą się od spartan
Ludzie ze strachu zamykają się w przedziałach
To wyszła fala, fala, fala
Zalewa wszystko - nawet sama się zalała
spartanie wywodzą się od dorycjan
jadę do poznania aby poobserwować i nagrać ciapakow gwalcacych półki i aby zachować to jako ostrzeżenie dla przyszłych pokoleń
sfusuj to *podaje ci 20g kawy, ciutkę mleka i łyżkę cukru*
*ślizga się na skórce od banana*
ich kolor skóry nie zgadza się z moimi niezależnymi opiniami nt. ludzi o innym kolorze skóry
pokasuje tabelki i zrobie od nowa bo ick
Bułgaria:
>Does your country produce art in the 21st century?
>Nope, my country's art is all stolen from the former colonies (Macedonians and Thracians). We never created anything of note.
ja:
>>Thracians
>like in my Spartacus movies?
Bułgaria
>Yes
śmierć przychodzi po każdego
dlatego doceniaj życie