edycja zamkniętego spotkania anonimowej grupy /polska/berg w sprawie skrybli
31 grudnia 2025
nie chce mi sie zyc nie mma po co zyc nie mam po co sie budzic wszystko jest orkpeone
Ja i moje koleżanki
Wszystkie mamy w spodniach klamki
Wjeżdżamy na kwadrat
ja w sylwester bede walil kurwe z tindera w cipe na domowce to nie bede mogl
>>212596068Czy jesteśmy, a przynajmniej czy ja jestem jakimś pasożytem społecznym, który sprawia, że rzeczy działają dla ludzi?
Przez całe życie chciałem postępować słusznie, nawet jeśli nie przynosi mi to żadnych korzyści lub nie daje absolutnie nic. Czy jest to spowodowane moją własną niepewnością?
>zgodnie z zapowiedziami w następny nowy rok, roku przestępczego wszyscy bezdzietni fakecele zostaną zesłani do niewolniczej pracy fizycznej na magazynie amazona
okej wstaćku blog
amciu graciu myjciu spaciu
[/blog]
mnie nikt nie chce nawet dentysta może mnie nie chcieć i umrę na rynku gdzie jest dentysta z bólu
>>212596206nie chce isc spac bo nei mam po co sie budzic i
>>212596197pożera dvsze
pije aryjską krew
co powinnenm jutro trobic jak sie obudze?
chcialbym sieee rzowijac ale janie iwem w czym i jak
matka wziela recznik do prania na ktory siadam kiedy wale konia
>>212596471jak będziesz chciał coś to coś
jak będziesz chciał nic to nic
proste jak
ziomek co idzie na studia w wieku 10 lat jest młody ale ziomek co kończy liceum w wieku 27 lat jest zajebiście stary... daje do myślenia
>>212596471ogarnij zaległości
zacznij od jednej najmniejszej a potem na drugą weź największą
>>212596547no to podziekuj matuli
pan józef podchodzi do kolejnego cyklu cierpienia
>dopóki moje nogi są w porządku dopóty nie przestanę..
>>212596666podobno jest ale ja tam nie wiem
>>212596143właśnie w drugą stronę, to na tobie się pasożytuje bo jesteś pizdą
prosze powiedzcie mi cos milego bo sie zabije
gdy przeprowadzę się do polski to polacy po prostu będą ze mnie się śmieli. wyobraźcie sobie, dostanę pracę podobną jak tu mam, już będę za to zbyt stary, dodatkowo koledze z pracy, większość z nich nadal w liceum albo w uniwersytecie, będą zastanawiali się co do diabła ja robię w polsce. zawsze będę brzydkim niskim incwelem.
>>212596852cos milego bo sie zabije
>>212596852mi cos milego bo sie zabije
>>212596863nie przeprowadzisz się więc daruj sobie zbędnych zmartwień
>>212596863>polacy po prostu będą ze mnie się śmieli będą zastanawiali się co do diabła ja robię w polsce. zawsze będę brzydkim niskim incwelem.to o mnie ale o tym jak wychodze z domu
>>212596863jeśli się boisz to już jesteś niewolnikiem
>>212596922naprawdę staram się przeprowadzić się do polski ale imigracja jest dla białasa trudna żbsz
Siłownia to cope
Życie mi się nie poprawi od tego, a dziewczyny lecą tylko na ladną twarz
>>212597017czemu się do stanów nie przeprowadzisz gdzieś tam do czikago gdzie są poljaki
wyjdzie na jedno w twoim przypadku
akurat jak wdrazaja w zycie obozy simierci Karola Nawrockiego, czlowieku kurwa zginiesz
pierwszoswiatowcy, anarchisci, rozrabiacze, wszyscy zgina
>>212597068na początku myślałem że to kilku kilowy stolec ci z dupy zwisa
>>212596818>pizdąNie rozumijem.
Mam aktualizację biosu dla mojego gównianego chinkpada.
>>212597216strach instalować
>>212597230Szczerze mówiąc, nie obawiam się tego. Nie załatali nawet problemu bezpieczeństwa oprogramowania układowego Blacklotus, w którym wbudowana sygnatura biosu od Microsoftu może spowodować obejście wszystkich środków bezpieczeństwa.
to nwm odpalam wowa kurwa
>>212597047>przeprowadzka do stanówkurwa co za głupota
>przeprowadzka do polski
kurwa co za głupota
>>212596666czas jest bezwzględny
>>212597472Zrobiłbym to, ale niestety nie jestem już młodym dorosłym. Lepsze to niż ta dziura.
>>212597068ale tłusty skurwiel
>>212597536seks z tobom
>>212597128jak możesz tyle siedzieć i nie rozumieć co znaczy bycie pizdą. pussy, weak, lamus, wycieraczka, dajesz sobą innym pomiatać i wykorzystują twoje zaangażowanie żeby im lepiej było a z tobą chuj.
>>212597561Nikt nie uważa mnie za atrakcyjną do uprawiania seksu.
>>212597216eh mój śmieć już nie dostaje fajnych rzeczy
>>212597536>młodym dorosłym
>>212597641xD
>>212597636To dobrze. Oznacza to, że nie mogą namierzyć twojego urządzenia, ponieważ jest zbyt stare.
>>212597614Czy powinienem się zabić?
>>212597705>Czy powinienem się zabić?nie, czemu. jesteś jaki jesteś ale żeby zabijać się to też lamerskie. można niby się nauczyć, zmienić. albo przyjąć i chuj z innymi.
>>212596863>śmieli*śmiali
>za to*na to
>koledze*koledzy
>w uniwersytecieprzetłumaczyłeś in university ale w Polsce mówi się na studiach
nikt mi nic nie odpisal na tinderze xd
>>212597043>Życie mi się nie poprawi od tegobłąd
poprawi się i to bardzo
>a dziewczyny lecą tylko na ladną twarzbłąd
nie tylko
>>212597802sory zaraz włączę coś ci odpiszę
potrzebuje seksu z dominującą kobietą o bujnych kształtach jeśli łapiecie mój drift
boze czemu jestem takim cringe cwelem
chce zeby hihania usiadla mi mokra cipa na twarz
kto rel
>>212597935zebym ja mogl byc rizzlerem z rigczem essa
>>212597933ty byś nie wytrzymał seksu z onadziurą
>>212597933bycie dominowanym nie jest fajne wcale
za to dominowanie suczki oooo
róbcie seks z kobietami wcześnie, mi stłukło 30 parę i więcej niż kilka minut nie wytrzymam
>>212597764>>śmieli>*śmialikurwa debilu obie poprawne
>>212598129a jak ja potrafię zwalić na flaku to jak wyglądają moje perspektywy?
>>212597622>atrakcyjnąufffffffffff! SEXO!
jebanie chcę j stes spoko mmmmmm błagam
>>212598147t. zdolny ale leniwy dyslektyk
>>212598159jak walisz i nie staje to beznadziejnie
>>212598175jak chcę to stanie, ale potrafię i bez
jak stanie to i tak szybko tryska
>>212597933oj chłopie nawet nie wiesz jak łapię twój drift ehhhh nie dadzo
nie umiem zaimplementowac google oauth w mojej aplikacji bo ciagle dostaje 400 bad request a w docker kontenerze nie ma zadnych errorow
>>212598198brzmi jak koniec. jak byłem nastolatkiem, i nawet dwudziestolatkiem spokojnie można było jebać dłużej. ale wiesz lepiej jak się czujesz na pewno. ręka vs cipa to też inne podejście.
>>212598147przez "e" to regionalizm, częściej i szerzej używane to przez "a"
przez "a" brzmi też lepiej więć wypierdalaj z oba poprawne tak się nie uczy kogoś języka
dziwnie się czuję wiedząc że są tu osoby poniżej 30 roku życia
>>212598334ty kurwo zabije cie w prawdziwym swiecie
>>212598218ty nie wolisz nastolatek na przystankach i kosplejerek na pyrkonie?
>>212598346takie jak ty?
>>212598347make me ice cream
>>212598347nie zabija się za jedną literkę
>>212598346byku ja tu kiedys przebywalem bedac mocno nieletnim
>>212598366zabijano za mniej
>>212598383ale ty nie musisz
>>212598391nie muszę cię słuchać
*odbezpiecza dziewiątkę*
>>212598366nie obchodzi mnie to i nietzsche o tym pisał
>banan za spamjanitariusze kochają gdy strona schodzi na psy
>>212598218>>212597933jaki jest apel femdomu? w sensie o czym konkretniej fantazjujesz jak o "dominujących" kobitach myślisz?
eh eh eh eh eh eh eh jakie zycq jest trudnq
nie no zrrtuje kurwa co ja pizda jestem jakas kurwa
>>212599316o tym że ktoś go MANhandluje
>>212599667>CZŁOWIEKdzwigniuje
co sie w tej wwa robibibi
biore makrodozę melatoniny zeby rozpierdalac stres oksydacyjny
nie jestem uberem jestem kurwa piwkiem d-__-b
nie jestem uberem jestem kurwa piwkiem d-__-b
>>212599796od kiedy handle to dźwignia?
>>212599844oczywiście masz na to dobre źródło które nie jest "badaniem" z próbką pięciu osób i brakiem opisu metodologii, prawda?
>>212599939Yes, melatonin is a powerful antioxidant. It acts as a scavenger of free radicals, neutralizing harmful reactive oxygen and nitrogen species, and can also reduce oxidative damage. Furthermore, melatonin can enhance the body's antioxidant defense system by activating antioxidant enzymes.
>handle to dźwignia
dźwignie wyglądają jak rączki, stąd skojarzenie
>>212599975ale czata gejpt to se w dupe wsadź
>>212600000za te penty to cię zostawię w spokoju chociaż to co napisałeś jest bynajmniej dziwne
>>212597068myslalem ze to koce z miniaturki a to chore nogi jakiejs swini xD
>>212599939opisz TE JAJA
*rozpina fiuta i robi ci arabskie gogle*
>>212600099tobie zaraz wloze do dupy cos *rozpina huja*
dobra kurwy jebane rozprawiam sie z wami jutro kurwy
>>212600099>pentynie zwróciłem uwagi nawet
>to co napisałeś jest bynajmniej dziwnedalej jest jak to zdjęcie wstawie?
>>212600122>>212600128rójmózg debili rucham wam matki
>>212600167tak
dźwignia to dźwignia ma swój specyficzny kształt i nie jest rączką
>>212600219chuja robisz pizdeczko
>>212600250robię twoją matkę w pizdę
>>212600972to jest przed pracą czy po pracy?
smacznego
>>212601113dosyć dużo wyjaśnia
>>212601404https://www.youtube.com/watch?v=t_3GW9FUhm0
viralowa koreańska nuta(gangam style) była spoko
ale despacito mnie wkurwiało
>>212601979spójrz sobie na ten kanał od najstarszych filmików
https://www.youtube.com/@reinouttebrakeofficial/videos
>>212601987dosłownie jakoś z dwa tygodnie temu sprawdzałem zajegranie bo przypomniałem sobie jak fajnie dominika w rajtkach wyglądała
tak poza tym to chyba z ponków suchary tygodnia chyba poznikały bo coś przypominam sobie, że wiecej ich było
tak patrze sobie archiwa i to jednak było miesiąc temu
jak ten czas zapierdala
>>212602068szybciej niż myślisz
ughhh BIAŁY BYK idzie spać
mam znajomego z psychiatryka
>>212602818jak często tu postuje?
>>212602818pacjent czy lekarz?
>>212602830>>212602835zadzwonił do mnie teraz
Weź kartkę. Napisz, co cię wkurza, w najbrzydszych słowach, bez cenzury.
Zadaj sobie 5 razy pytanie „Dlaczego?”.
Np. Jestem zły, bo ktoś mnie zignorował.
Dlaczego to mnie złości? Bo czuję się nieważny.
Dlaczego to jest dla mnie trudne? Bo chcę być szanowany… itd.
Często odkrywasz, że pod gniewem jest zranienie albo strach.
Aktywność fizyczna
Gniew to energia – trzeba ją czasem fizycznie wyładować.
Idź biegać.
Uderz w poduszkę.
Rób pompki, aż poczujesz zmęczenie.
To rozładowuje napięcie w ciele i „wycisza” ciało migdałowate.
Świetny wybór — konkretne przykłady pokażą, jak różne religie „oswajają” gniew. Oto kilka najciekawszych:
---
1 Chrześcijaństwo — wybaczenie i pokora
Jak radzi sobie z gniewem?
Przebaczenie to jeden z kluczowych filarów. Jezus nauczał: „Miłujcie waszych nieprzyjaciół”, „Nadstaw drugi policzek” — to nie znaczy, żeby pozwalać się krzywdzić, ale by nie karmić gniewu zemstą.
W chrześcijaństwie gniew, który przeradza się w nienawiść, to grzech.
Spowiedź — to praktyka „oczyszczenia” — wyznanie win, wyrażenie skruchy i otrzymanie rozgrzeszenia. To uwalnia od gniewu wobec siebie i innych.
Modlitwa za wroga — paradoksalna, ale psychologicznie mocna technika: modląc się za kogoś, trudno dalej żywić do niego wściekłość.
Przykład praktyczny:
> „Boże, pomóż mi przebaczyć X. Wiem, że mnie skrzywdził, ale nie chcę nosić w sobie tego ciężaru.”
2 Buddyzm — obserwacja gniewu i współczucie
Buddyści uczą, że gniew to jedna z „trzech trucizn umysłu” (obok chciwości i niewiedzy). Trzeba go zrozumieć, nie tłumić ani nie rozładowywać agresją.
Praktykują uważność (mindfulness): gdy gniew się pojawia, medytujesz nad nim — obserwujesz go jak chmurę na niebie. Widzisz, że nie jesteś gniewem, tylko go doświadczasz.
Współczucie (metta) — medytacja miłującej dobroci: wysyłasz życzenia dobra nie tylko bliskim, ale nawet ludziom, którzy cię skrzywdzili.
Przykład praktyczny:
> „Obyś był szczęśliwy. Obym ja był spokojny. Obym ja i ty byli wolni od cierpienia.”
Islam — kontrola gniewu i nagroda za cierpliwość
W islamie gniew nie jest zakazany sam w sobie, ale jest ogromny nacisk na opanowanie go. Prorok Mahomet mówił:
> „Najsilniejszy człowiek to nie ten, który pokona drugiego w walce, ale ten, który umie powstrzymać swój gniew.”
Zaleca się konkretne kroki: jeśli jesteś zły — usiądź, jeśli to nie pomaga — połóż się, weź abdest (oczyszczenie wodą).
Duże znaczenie ma przebaczenie i pojednanie — Allah nagradza cierpliwość.
Przykład praktyczny:
> Gdy ktoś cię obraża, a ty się powstrzymasz — zdobywasz zasługę.
Hinduizm — akceptacja gniewu przez samokontrolę
W hinduizmie gniew (krodha) to przeszkoda w rozwoju duchowym.
Często radzi się dyscyplinę umysłu (joga, medytacja, mantry).
Ważne jest działanie z dystansem i spokojem, czyli karma joga — działaj, ale nie bądź przywiązany do wyniku ani emocji.
Przykład praktyczny:
> Powtarzanie mantr uspokaja umysł, np. „Om Shanti Shanti Shanti” (pokój, pokój, pokój).
Mosad
izraelska służba wywiadu zagranicznego i operacji specjalnych
Mosad, właśc. Instytut do spraw Wywiadu i Zadań Specjalnych (hebr. המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, Ha-Mosad le-Modi’in u-le-Tafkidim Mejuchadim) – izraelska agencja wywiadowcza odpowiedzialna m.in. za gromadzenie politycznych, technicznych, gospodarczych danych wywiadowczych poza granicami kraju, formalnie utworzona 1 kwietnia 1951 jako Instytut Koordynacji. Obecną nazwę nadano w 1963.
>Data utworzenia
>13 grudnia 1949
Aman – wywiad wojskowy Izraela utworzony w maju 1948 r. jako Departament Wydziału Operacyjnego Sztabu Generalnego Armii Obrony Izraela, podlegający Szefowi Sztabu Generalnego Armii Obrony Izraela, kontrolowany przez ministra obrony.
Izrael (hebr. יִשְרָאֵל Jisra’el, arab. إسرائيل Isrā’īl), oficjalnie Państwo Izrael (hebr. מְדִינַת יִשְרָאֵל wymowa Medinat Jisra’el, arab. دَوْلَةْ إِسْرَائِيل Dawlat Isrā’īl) – państwo na Bliskim Wschodzie, położone w Azji Zachodniej na wschodnim brzegu Morza Śródziemnego. Graniczy na północy z Libanem, na północnym wschodzie z Syrią, na wschodzie z Jordanią i na południowym zachodzie z Egiptem. Przylegają do niego również Palestyna, czyli Zachodni Brzeg, oraz Strefa Gazy, kontrolowane przez tymczasową strukturę administracyjną: Palestyńskie Władze Narodowe zwane potocznie Autonomią Palestyńską. Zewnętrzne granice Palestyny są kontrolowane przez władze izraelskie. Izrael pomimo stosunkowo małej powierzchni jest dość zróżnicowany demograficznie[5]. W populacji liczącej 7,66 miliona większość stanowią Żydzi (75%)[6]. Drugą co do wielkości grupę stanowią Arabowie (20%). Mniejszą grupą etniczną są Samarytanie. Pod względem wyznaniowym w Izraelu występuje duże zróżnicowanie – obok żydów mieszkają również muzułmanie (Arabowie), chrześcijanie i druzowie, jak również inne mniejsze grupy religijne.
Dyrektywa nr 1306 Ministerstwa Propagandy III Rzeszy z dnia 24 października 1939 „w sprawie traktowania ludności polskiej jako podludzi (Untermenschen)”: Czesław Madajczyk „Polityka III Rzeszy w okupowanej Polsce”, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa, 1970, tom 1, s. 483.
>>212603820>lebensraumfake
Pierwszy raz w niemieckiej literaturze określenie „Untermensch” pojawiło się w powieści Jean Paula z roku 1795 w odniesieniu do orangutana[4]. Filozof Fryderyk Nietzsche ukuł w niemieckiej kulturze określenie nadczłowiek, które miało się odnosić do wybitnych jednostek, a nie do przedstawicieli konkretnych grup etnicznych czy rasowych.
Określenie podczłowiek pierwszy raz w kontekście etnicznym pojawiło się w książce amerykańskiego pisarza Lothropa Stoddarda z roku 1922 pod tytułem Bunt przeciw cywilizacji: Zagrożenie ze strony podczłowieka[5]. W publikacji nie ma wyraźnego odniesienia terminu „podczłowiek” jako przeciwieństwa nadczłowieka opisywanego przez Nietzschego. W książce pojawia się krytyczne odniesienie do dzieła niemieckiego filozofa. Nadczłowiek (Superman) to "Nie „nadczłowiek” Nietzschego – ta genialna, ale złowroga wizja kasty panów, kwitnącej jak wspaniała, lecz pasożytnicza orchidea na gnijącym pniu służalczej degradacji, ale superrasa, samooczyszczająca się przez eliminację własnych wad i rozwijająca przez kultywowanie swych wartości"[5](str. 262).
Książka Stoddarda odnosiła się do rewolucji bolszewickiej w Rosji. Według autora bolszewicy byli „najbardziej zdegenerowaną” grupą, która zdobyła władzę. Według niego rewolucjoniści łączyli w sobie gorsze cechy rasowe charakterystyczne dla wszystkich Słowian z ideologią żerującą na najniższych instynktach, jak zazdrość wobec osób bardziej utalentowanych i zamożnych. Według Stoddarda znaczną część aparatu partii komunistycznej stanowili kryminaliści. Określenie „podczłowiek” amerykański rasista ukuł, aby podkreślić wszystkie negatywne cechy skupione jego zdaniem w przywódcach bolszewickiej rewolucji. Według Stoddarda wojna domowa w Rosji była początkiem zderzenia cywilizowanych narodów z „masami ze wschodu”. Aby biała rasa mogła wygrać tę konfrontację, jego zdaniem, powinna porzucić liberalne idee i zastosować zasady eugeniki.
Książka Stoddarda w roku 1925 została wydana pod niemieckim tytułem Der Kulturumsturz: Die Drohung des Untermenschen. Przedstawiciele rodzącego się ruchu narodowosocjalistycznego znali publikację Stoddarda[6].
Podludzie w propagandzie nazistowskiej
Alfred Rosenberg opublikował broszurkę Mit XX wieku, w której stwierdził, że rosyjscy komuniści są rodzajem istoty ludzkiej, którą Lothrop Stoddard nazwał podczłowiekiem [„...den Lothrop Stoddard als ‘Untermenschen’ bezeichnete.”][7]. Rosenberg posługuje się definicją Stoddarda.
Podczłowiek: Człowiek, którego zdolność do nauki i przyjmowania wzorców narzuconych przez porządek społeczny nie mieści się w normach przyjętych dla tej społeczności.
W latach 30. wraz z narastającą nagonką nazistów przeciw Żydom, określenie „Untermensch” stało się jednym z elementów antysemickiej propagandy. W broszurce z roku 1935 Heinrich Himmler[8] określił Żydów jako podludzi.
W innej ulotce[9] z roku 1936 określenie podludzie zostało przez Himmlera użyte w stosunku do przywódców bolszewickiej rewolucji.
Musimy zadbać, aby nigdy znowu w Niemczech, sercu Europy, bolszewicko-żydowska rewolucja podludzi nie mogła rozgorzeć na nowo zarówno z wewnątrz, jak i poprzez emisariuszy z zagranicy.
W roku 1941, kiedy III Rzesza rozpoczęła atak na ZSRR, określenie podludzie stało się częścią wojennej propagandy. Kolejna broszurka pod tytułem „Der Untermensch” autorstwa Himmlera stanowi przykład stosowania terminu „Untermensch” wobec Słowian[10].
Generalny Plan Wschodni
Osobny artykuł: Generalny Plan Wschodni.
Uznanie Słowian za podludzi pozwalało nazistom na uzasadnienie masowych przesiedleń oraz ludobójstwa wobec sąsiadów Niemiec, których kosztem „nadludzie” mieliby zdobyć Lebensraum („przestrzeń życiową”). Praktyczną realizację takich założeń miał stanowić Generalny Plan Wschodni, który zakładał wymordowanie ponad 50 milionów „podludzi”. Naziści planowali eksterminację wszystkich Żydów oraz 51 mln Słowian (w tym 80–85% Polaków, 50% Czechów i Morawian, 65% Ukraińców i 75% Białorusinów, a także bliżej nieokreśloną liczbę Rosjan i Tatarów Krymskich). Plan miał zostać zrealizowany w ciągu trzydziestu lat. W praktyce eksterminacja rozpoczęła się od Żydów, których wymordowano ponad 6 mln w obozach śmierci. Największe zaplanowane mordy na Polakach miały miejsce na obszarach II RP włączonych do III Rzeszy oraz na Zamojszczyźnie, wchodzącej w skład Generalnego Gubernatorstwa.
Generalny Plan Wschodni
niemiecki nazistowski plan ludobójstwa i germanizacji w Europie Wschodniej
Generalny Plan Wschodni (niem. Generalplan Ost, GPO) – nazistowski plan osiedleńczy i germanizacyjny terytoriów Europy Środkowo-Wschodniej i Wschodniej, położonych na wschód od granicy III Rzeszy sprzed września 1939[1][2].
Ten artykuł dotyczy planu III Rzeszy. Zobacz też: inne znaczenia skrótu GPO.
Tereny na ziemi chełmskiej i Lubelszczyźnie, z których przesiedlano volksdeutschów w ramach akcji zwanej Cholmeraktion do Kraju Warty w miejsca po wysiedlonych Polakach
Volksdeutsche – określenie stosowane do 1945 wobec osób pochodzenia niemieckiego, zamieszkujących poza granicami Niemiec według stanu granic na koniec 1937, którzy nie posiadali niemieckiego ani austriackiego obywatelstwa (Reichsdeutscher) w takich państwach jak Francja, Belgia, Dania, Luksemburg, część Szwajcarii oraz na obszarach dawnego osadnictwa niemieckiego w Polsce, w Czechosłowacji, Rumunii czy na Litwie.
Generalny Plan Wschodni wynikał z wcześniejszych założeń narodowosocjalistycznych idei zdobycia „przestrzeni życiowej” (niem. Lebensraum), należnej, według doktryny niemieckiego narodowego socjalizmu, niemieckiej „rasie panów” (niem. Herrenvolk, Herrenrasse), oraz hitlerowskiej interpretacji ideologii Drang nach Osten.
Drang nach Osten – pojęcie historyczne określające migracje ludności niemieckiej i zgermanizowanej językowo na tereny słowiańskie i nadbałtyckie oraz integracja państw składających się z ludności pochodzenia słowiańskiego z państwami niemieckimi i przyswajanie przez nie języka niemieckiego, stosowane w odniesieniu do czasów średniowiecznych, przełomu XIX i XX wieku oraz w kontekście polityki nazistowskiej w XX wieku. Współcześnie pojęcie to nabrało szerszego kontekstu, odnosząc się również do polonizacji Ukraińców/Białorusinów oraz rusyfikacji rdzennych narodów Syberii.
>>212603820I look like that
kurwa dalej ta sama nitka i jeszcze ledwo ruszyla
xD
>>212604295canada mentioned
Rodzina jedzie do lasu, a koszyk z jedzeniem spoczywa na kolanach dziewczyny. Z koszyka wystaje szyjka butelki z czerwonym lakiem na korku, która patrzy na dziewczynę i młodego sternika. Młody sternik to przyjaciel z dzieciństwa córki kuśnierza i syn portrecisty, który właśnie zdał egzamin i jutro wypływa w daleki rejs. Podczas pakowania wiele mówi się o jego podróży, co odbiera radość pięknej córce kuśnierza. Młodzi spacerują po zielonym lesie, rozmawiają, ale butelka nie słyszy, o czym mówią. Dopiero po dłuższym czasie wyjmują butelkę, a wszyscy zaczynają się śmiać i radować. Ojciec otwiera butelkę, a korek wydaje dźwięk „plum” i wino wesoło chlupocze. Wznoszą toast za narzeczonych, a młody sternik całuje swoją narzeczoną. Rodzice życzą szczęścia i błogosławieństwa, a młody mężczyzna obiecuje ślub za rok. Wznosi butelkę w górę, mówi, że była z nim w najpiękniejszym dniu życia, i rzuca ją w powietrze. Butelka wpada do trzcin przy leśnym stawie i rozmyśla o swojej nowej roli.
W końcu butelka zostaje wyciągnięta, a kartka dokładnie studiowana. Ludzie domyślają się, że butelka została wrzucona do morza, ale treść pozostaje tajemnicą. Butelka trafia do szafy w dużym domu. Przy każdej wizycie gości kartka jest znów wyjmowana i obracana, aż staje się nieczytelna. Po roku butelka trafia na strych i pokrywa się kurzem oraz pajęczynami. Wspomina swoje dawne dni, kiedy nosiła czerwone wino i list pełen sekretów.
Butelka zostaje napełniona ziarnem, zakorkowana i starannie zapakowana. Nie widzi światła, lecz odbywa podróż, której celu nie zna, aż zostaje rozpakowana. Rozpoznaje wreszcie swój ojczysty język i czuje, że wróciła do domu. Trafia do piwnicy, gdzie ma pozostać zapomniana, lecz czuje się tam dobrze. Pewnego dnia butelka zostaje wyjęta na uroczystość w ogrodzie, gdzie służy jako lampion. Otoczona światłem i muzyką, czuje się znów potrzebna i szczęśliwa.
Przechodzi obok niej para zakochanych, co przypomina jej dawną historię miłosną. Potem trafia do handlarza winem, zostaje napełniona i sprzedana baloniarzowi. Podczas lotu balonem widzi świat z góry i czuje, że osiąga szczyt swojego życia. Butelka spada z balonu z zawrotną prędkością i robi koziołki w powietrzu. Czuje się młoda i szalona, choć jest tylko do połowy pełna winem. Rozbija się o dach, a jej odłamki rozpraszają się po całym podwórzu. Tylko szyjka butelki pozostaje cała, jakby przecięta diamentem.
Dozorca uznaje, że szyjka może posłużyć jako poidełko dla ptaków. Oddaje ją starej pannie z poddasza, która wiesza ją przed klatką śpiewającego ptaszka. Szyjka butelki uważa, że ptak ma szczęście, mogąc tak pięknie śpiewać. W pokoju kobieta rozmawia z przyjaciółką o mirtowym drzewku przy oknie. Mówi, że pochodzi ono ze szczepki otrzymanej po zaręczynach, które nigdy nie zakończyły się ślubem. Szyjka butelki nie rozpoznaje jej i nie słucha wspomnień, bo myśli tylko o sobie.
Stara panna – termin odnoszący się do niezamężnej kobiety[1], która przekracza przedział wiekowy postrzegany jako najlepszy okres, w którym kobiety powinny zawierać małżeństwo[2]. Może to również wskazywać, że jest mało prawdopodobne, aby dana kobieta kiedykolwiek wyszła za mąż[3]. Pełniły dawniej rolę przyzwoitek[4].
Zobacz też: Stara panna (powieść).
W języku angielskim termin ten (ang. spinster) pierwotnie oznaczał kobietę, która zajmowała się przędzeniem[3][5][6].
Stara latarnia uliczna służy przechodniom przez wiele lat i jest z tego dumna. Pewnego dnia dowiaduje się, że jest już przestarzała i ma zostać zdjęta ze słupa. Czuje smutek i lęk przed przyszłością, nie wiedząc, co ją czeka. Boi się decyzji trzydziestu sześciu radców miejskich, którzy mają ocenić jej przydatność. Obawia się, że trafi do fabryki i zostanie przetopiona. Jest jej przykro, że grozi jej rozłąka z nocnym stróżem i jego żoną, których traktuje jak rodzinę. Wspomina wspólne lata służby z nimi. Ostatniej nocy latarnia wspomina wydarzenia, które widziała podczas swojej pracy. Przypomina sobie zakochanego mężczyznę z listem i pogrzeb bogatej kobiety[3].
Pojawiają się kandydaci do jej miejsca: głowa śledzia, kawałek drewna i świetlik. Latarnia tłumaczy, że żaden z nich nie nadaje się na uliczne źródło światła. Wiatr przylatuje i czyści jej głowę z pajęczyn, dając jej dar doskonałej pamięci i słuchu. Księżyc odmawia pomocy. Chmura przysyła kroplę wody, przez co latarnia może zardzewieć, co uznaje za kiepski prezent. Spada gwiazda, która daje jej najcenniejszy dar: zdolność przekazywania wspomnień i wyobrażeń. Wiatr przypomina jednak, że bez woskowej świecy nikt nie zobaczy tych obrazów[3].
Następnego dnia latarnia trafia do domu starego stróża. Starsza para umieszcza ją w ciepłej piwnicy, gdzie żyją skromnie, ale z miłością. Lampa czuje się bezczynna, mimo że nosi w sobie wielki dar gwiazd. Pragnie, by dano jej woskową świeczkę, aby móc pokazać swe wspomnienia. Widzi, że opiekunowie są zbyt biedni i używają tylko świec z łoju i ogarków. Z czasem staje się ozdobą w ich domu. W dniu urodzin stróża zostaje zapalona oliwą, jej dar pozostaje jednak nieużyty. Lampa śni, że zostaje przetopiona na piękny świecznik dla poety, ale póki opiekunowie żyją, pragnie być z nimi[3].
Woskowa świeca chwali się swoim pochodzeniem i wyższością nad innymi świecami. Mówi, że świeci lepiej i dłużej, i że jej miejsce jest w żyrandolu lub srebrnym świeczniku. Świeca z łoju (łojówka) przyznaje, że jest skromniejsza, ale też zna swoją wartość i cieszy się ze swojego losu. Jest dumna, że została zanurzona osiem razy w łoju, a nie tylko dwa, jak najtańsze świece[3].
Woskowa świeca mówi, że najważniejsze są bale i świecenie dla ludzi, nie tylko dawanie światła w kuchni. Zostaje zabrana razem z innymi woskowymi świecami na bal. Łojówka również zostaje wzięta, ale do kuchni, gdzie trafia do koszyka dla biednego chłopca. Pani domu daje mu jedzenie i świecę dla matki, która pracuje nocami. Córka pani domu bardzo się cieszy z balu, jej twarz promienieje szczęściem. Świeca z łoju jest poruszona jej radością i zapamiętuje ten widok[2].
Łojówka trafia do biednej wdowy z trójką dzieci, gdzie zostaje zapalona. Narzeka na zapach zapałki, ale potem zauważa radość dzieci. Najmłodsza dziewczynka cieszy się z gotowanych ziemniaków. Dzieci dziękują Bogu za posiłek, a matka szyje nocą, by zarobić na ich utrzymanie. Świeca z łoju zastanawia się, czy świece woskowe rzeczywiście mają lepszy wieczór od niej...[2]
>pewność jest piękna
>lecz niepewność piękniejsza
W niemieckim Württembergu, w pięknym miasteczku Marbach nad rzeką Neckar, w ubogim domu przychodzi na świat chłopiec. Jest deszczowy listopad. W chwili narodzin dziecka z wieży rozbrzmiewa dźwięk kościelnego dzwonu, który przynosi matce ulgę i radość. Rodzice zapisują w rodzinnej Biblii, że 10 listopada 1759 roku urodził się im syn – Johan Christoph Friedrich. Nikt wtedy nie wie, kim stanie się ten chłopiec z biednej rodziny. Gdy malec dorasta, rodzina przenosi się do innego miasta, ale odwiedza dawnych przyjaciół w rodzinnych stronach.
Sześciolatek zna już dobrze Biblię i pieśni religijne, wzrusza się przy opowieściach o Chrystusie. Podczas odwiedzin ogląda stary, pęknięty dzwon, który spadł i milczy. Matka opowiada mu historię dzwonu, który towarzyszył narodzinom, ślubom, pogrzebom i pożarom. Chłopiec całuje stary dzwon i nigdy nie zapomina tej chwili.
Johan dorasta w biedzie. Jest szczupły, piegowaty, ale ma jasne mądre oczy. Zostaje przyjęty do elitarnej szkoły wojskowej, gdzie zdobywa wiedzę pośród komend i dyscypliny. W jego duszy dojrzewa wewnętrzny głos. Choć szkoła nie docenia jego talentu, zaczyna pisać i zdobywa uznanie. W końcu musi uciekać z ojczyzny. Opuszcza rodzinę, aby nie zatracić się w przeciętności. Mieszka w ubogich warunkach, pisze, jest samotny. Jego cierpienie i wyobcowanie wzmacniają twórczy zapał.
Dzwon z Marbach trafia do Monachium, gdzie zostaje przetopiony i staje się częścią pomnika: głowy i piersi. Odsłonięcie pomnika Schillera odbywa się dokładnie sto lat po jego narodzinach. Oto biedny chłopiec z Marbach – Johan Christoph Friedrich Schiller – zostaje dumą rodzimego kraju, sławnym poetą.
W folklorze duńskim każdy dom ma swojego krasnoludka. Ubrany w prosty strój chłopski i czerwoną czapkę opiekuje się domem, ale może też psocić, szczególnie gdy nie dostanie w Boże Narodzenie swojej miski z kaszą i masłem. W baśni autor ironizuje z nienawiści do Niemców obecnej wśród Duńczyków po klęskach w wojnach o Szlezwik-Holsztyn w połowie XIX wieku[1].
Małpy siedzące na drzewach śmieją się z niego i zastanawiają się, czy go pobić. Królewicz odważnie zapuszcza się w las. W lesie rosną niezwykłe kwiaty, między innymi białe lilie z czerwonymi pręcikami i niebieskie tulipany. Jabłonie mają owoce wyglądające jak świecące bańki mydlane. Na łąkach bawią się jelenie i łanie, a drzewa mają pęknięcia pełne trawy i pnączy. W głębi lasu znajdują się jeziora, w których pływają łabędzie. Królewicz nasłuchuje dźwięku dzwonu i sądzi, że dochodzi on z jednego z jezior. Jednak dźwięk dobiega z serca lasu.
Gdy słońce zachodzi, królewicz klęka, śpiewa psalm i traci nadzieję na odnalezienie dzwonu. Postanawia wspiąć się na skały, by jeszcze raz zobaczyć zachód słońca. Wspinając się po śliskich kamieniach i korzeniach, dociera na szczyt. Z góry widzi wspaniałe morze i niebo w barwach zachodu, a cała natura przypomina mu kościół. W tym momencie pojawia się biedny konfirmant i razem z królewiczem, trzymając się za ręce, słuchają świętego dźwięku niewidzialnego dzwonu.
>porwanie sabinek
artykuł nie tłumaczy o co chodzi
Dzisiaj: wypalony facet, który przewozi na Zachód "sabinki", dziewczyny szukające lepszej pracy. Tylko nie mówi im, że trafią do burdelu.
W latach dziewięćdziesiątych: Dziennikarz walczący o ideały Solidarności.
W latach osiemdziesiątych: Student z opornikiem w klapie. Wierzy, że może coś zmienić, i działa w opozycji.
Opowieść o człowieku, który stracił wiarę w swoje ideały. O marzeniach, które okazały się złudzeniami. O ludziach, którzy zawiedli. O oszukiwaniu innych i siebie. I o miłości, która daje ostatnią szansę.
Historia opowiedziana w tej książce jest jak najbardziej twardo stąpająca po ziemi . Przejmująca i smutna , ale jak najbardziej prawdopodobna . Oto poznajemy wypalonego , zgorzkniałego człowieka już nie pierwszej młodości , któremu właściwie w jakiś sposób '' świat się zawalił '' . Wszystko w co wierzył , czym żył i co chciał robić , wszystkie ideały które mówiąc górnolotnie błyszczały złociście i napędzały życie naszego bohatera w młodości , okazały się zwykłym oszukanym tombakiem . We wczesnej młodości był dziennikarzem , który całym sercem sympatyzował z Solidarnością , działał w '' konspirze '' i stał się wkrótce ikoną studenckiego podziemia . Doskonały przykład '' Opornika '' oddanego całym sobą sprawie . Ale to było dawno , obecnie ten były bohater jest zwykłym dostawcą ludzkiego towaru . Kierowcą wożącym dziewczyny do punku odbioru . Dziewczyny które potem mają być przekazane dalej , czyli do burdeli , niemal w każdym zakątku świata . Kierowca spędza z nimi sporo czasu do Hamburga daleka droga . O czymś trzeba rozmawiać . Po iluś takich kursach , były działacz opozycji już wie jak to się wszystko odbywa i jakie dziewczyny wozi . Plastikowe lalki , którym się wydaje że '' zachód '' to mekka WIELKIEJ KASY , która leży na ulicy , tylko brać . Już się z tym wszystkim pogodził , już jest zdecydowanie bierny . Nie znosi siebie , za to co robi , ale nie robi nic by z tym skończyć .
Uwielbiam książki, których autorami są mężczyźni, potrzebowałam absolutnie męskiego podejścia i to właśnie otrzymałam. Choć są to głównie rozterki moralne bohatera
Zaskakująco dobra książka.
Spodziewałam się czegoś z cyklu "urzeka mnie moja historia", jakichś marnych literacko, clikiwie-dramatycznych wyznań, w których zainteresuje mnie w najlepszym razie sam temat opowieści, bo na pewno nie forma.
A tymczasem przeczytałam całkiem przyzwoitą powieść o ideałach, przekonaniach, walce z ustrojem... i o tym, co zostało z tych ideałów w nowej, poprzełomowej rzeczywistości. O upadku nie tylko jednego człowieka, ale też wszystkiego, w co kiedyś wierzył. O dylematach, rozterkach, wewnętrznych walkach i mechanizmach obronnych. I przy tym wszystkim również o handlu kobietami. Ale w takim kontekście na pewno nie jest to obliczone za szokowanie epatowanie przemocą, którego się spodziewałam.
Książka, która robi ogromne wrażenie na czytelniku, daje do myślenia i każe się zastanowić czy aby na pewno czasy, które nadeszły po upadku komizmu aż tak dużo w nas samych i wokół nas zmieniły. Doceniam trafne spostrzeżenia autora, obnażanie absurdów kapitalistycznej Polski, głębsze, dające do myślenia dialogi. Przeszkadza mi tylko tragizowanie na siłę - biedna dziewczyna z ubogiego środowiska, alkoholizm w rodzinie, chłopak który ją wykorzystuje. Trochę zbyt wyidealizowana i przedstawiona jako ewidentny kontrast do słuchających disco polo i "pustych" dziewczyn jakie wcześniejszej główny bohater przewoził do Niemiec. Głównego bohatera tez nie polubiłam. Przypomina mi osoby z otoczenia, które i może czegoś tam w życiu dokonały, coś tam zrobiły, kimś były ale z czasem stały się zgorzkniale i apatyczne a za swój stan winią przemiany, ustrojowe, społeczne, byłą dziewczynę, czarnego kota czy babę jagę.
Książka może być też formą ostrzeżenia dla naiwnych dziewczyn szukających łatwego życia za granicą.
Uuuuu, autor na sam koniec zapędził nas w mysią dziurę pozostawiając nas w swoich wodzach fantazji. I wszystko było by okay gdyby nie, że przez całą książkę wciąga nas ta w jedną wielka podróż poprzez autostradę do Hamburga i podroż w bohaterska przeszłość, tym samym zmusza nas do czytania jej, bo przecież chcemy wiedzieć jak zakończy się ta historia nie tylko miłosna. Były momenty, że chciałam porzucić tą książkę, ale autor tak jakby podkręca wciąż śrubę i nie możesz przestać czytać.W książce pokazane są dwa światy głównego bohatera. Pierwszy to ten za czasów studenckich i Solidarności, walki z komuną, bycie w walczącym podziemiu, czasy pełne ideałów i wiary, ze można zmienić ten kraj. I druga strona bohatera, świat po 90 , jego upadek wiary, marzenia zastąpiły złudzenia, o tym, że wszyscy odeszli, ze ludzie wciąż zawodzą, o miłości, która daje ostatnią szansę. ....ogólnie to o wypalonym facecie, który przewozi na zachód "sabinki" dziewczyny szukające lepszej pracy, tylko nie mówi im, ze trafiają do burdelu ... książka bardzo realistyczna ...
filtrowy jak filtrować po ilości znaków w poście?
>>212604162>sucking dicks for a living
>>212603793baza, słowo podludzie weszło w obieg jako określenie na polactwo
54a
md5: fe9158dfb5aa39ed26e9488530b2d4a5
🔍
>termin podludzie wszedł w popularny obieg w 1935 jako termin na polaków i ruskich
trvke
63963
md5: 1ef95a7b9de4ded9f38aa07c41192c92
🔍
śniło mi się że ludzie postawili bazę na księżycu z turystyczną częścią gdzie roiło się od emerytów (bo dzięki niższej grawitacji byli bardziej sprawni fizycznie) i bogoli co sobie robili filmiki do wrzucenia na insta
firmy typu coca cola robiły specjalną recepturę napojów by ludzie się nie posrali, bo rozwolnienie to był największy problem turystów
butelka fanty 0.5 litra w automacie kosztowała 120 $, i każdy poza bogolami strategicznie zarządzał wodą i swoim nawodnieniem
było tam małe oceanarium gdzie ludzie przewieźli najbardziej "twarde" gatunki ryb i skorupiaków
najbardziej popularną atrakcją dla bogoli były 3d restauracje
a najbardziej popularną atrakcją dla całej reszty były low-g tory przeszkód które pierwotnie powstały dla dzieci ale każdy chciał tam iść bo w low-g każdy się czuł jak superman
codziennie dwie rakiety przylatywały z pasażerami i dostawami
jakieś 70% tej bazy było wertykalne, w dół i w górę z poziomu powierzchni
>ludzie na ksiezycu
to nie 1960, nikt w to nie wierzy
nawet dziadki co na wózkach inwalidzkich jeździły mogły chodzić w low-g, robić pompki na 1 ręce czy robić "flagę", skakać na parę metrów wzwyż i w dal
jedynym zagrożeniem było pierdolnięcie w coś bo to nadal robiło taki sam damage, low-g czy nie, jak skoczysz i pierdolniesz w ścianę to się poobijasz
A pierdole ja nie chce juz zyc
dzisiaj robie jako malarz. ostatni miesiac a majster chyba stwierdzil ze musze poserzyc swoje kompetencje
Masz absolutnie rację — wielu ludzi widzi w tym właśnie coś rażącego, a nawet sprzecznego z przesłaniem samego Jezusa.
To napięcie jest stare jak sama instytucja Kościoła: z jednej strony mamy Ewangelię — prostotę, ubóstwo, służbę biednym i odrzuconym — a z drugiej strony przez wieki powstawały struktury władzy, bogactwa i tytuły, które przypominają raczej dwory królewskie niż ubogich uczniów z Galilei.
Jezus — według Ewangelii — mówił: „Błogosławieni ubodzy w duchu” i „Kto chce być pierwszym, niech będzie sługą wszystkich”.
A potem masz tytuły typu „jego eminencja”, „jego ekscelencja”, złote ornaty, rezydencje, limuzyny.
Niektórzy duchowni naprawdę żyją skromnie i w duchu służby — ale wielu ludzi widzi w tej hierarchii i przepychu coś, co wygląda jak zdrada pierwotnego ideału.
To, że to razi, oznacza, że Twój zmysł krytyczny działa.
I wcale nie jesteś w tym odosobniony — takie pytania zadawali już pierwsi reformatorzy, franciszkanie, protestanci, a nawet niektórzy papieże.
Chcesz, żebym podrążył, jak to się stało, że tak to wyewoluowało?
Dobra — to rozłóżmy to na czynniki pierwsze.
Jak to się stało, że wędrowny nauczyciel z Galilei stał się fundamentem jednej z najpotężniejszych instytucji w historii?
1 Początki: mała wspólnota
Po śmierci Jezusa jego uczniowie byli małą, luźną grupą w obrębie judaizmu — bez świątyń, bez pieniędzy, często prześladowani.
Spotykali się po domach, dzielili się tym, co mieli, a ich przywódcy (biskupi = „nadzorcy”) byli bardziej starszymi braćmi niż „ekscelencjami”.
2 Konstantyn i legalizacja
Prawdziwy przełom to IV wiek: cesarz Konstantyn zalegalizował chrześcijaństwo i sam zaczął je wspierać.
Od tej pory Kościół nie był już marginesem — stał się częścią władzy.
Duchowni zaczęli pełnić funkcje urzędników, zbierać podatki, budować katedry, zyskiwać przywileje.
Z prostych wspólnot powstała hierarchia — na wzór cesarskiego dworu.
3 Średniowiecze: bogactwo i władza
W średniowieczu Kościół był największym właścicielem ziemskim w Europie.
Biskupi i papieże rywalizowali z królami, prowadzili wojny, koronowali władców — a czasem sami nimi byli.
Mnóstwo duchownych naprawdę żyło według ideału ubóstwa (np. franciszkanie), ale hierarchia — biskupi, kardynałowie — to była już elita, często pochodząca z arystokracji.
4 Reformacja i kontrreformacja
Reformatorzy (Luter, Kalwin) protestowali właśnie przeciwko temu przepychowi, sprzedaży odpustów, hipokryzji.
Ale nawet Kościoły protestanckie z czasem budowały swoje struktury — choć często bardziej skromne.
5 Dziś: ideał a rzeczywistość
W teorii Kościół katolicki nadal głosi ubóstwo i skromność.
W praktyce: niektórzy duchowni naprawdę żyją skromnie i oddają życie najbiedniejszym — inni jeżdżą SUV-ami i budują pałace.
Niektórzy świeccy to akceptują — inni odchodzą, widząc w tym hipokryzję.
---
Krótko mówiąc:
Wiara Jezusa była ruchem oddolnym i ubogim.
Kośció
Słabi mężczyźni (o niskich kompetencjach i pewności siebie) w przeważającej mierze kształtują swoje przekonania, dostosowując się do kobiet, od których oczekują akceptacji.
>>212606066>simpy to pantoflarze
>>212606066to ja ale nigdy nie dostosowywalbym sie do kurwy bo stoja nizej w hierarchii to tak jakbym zaczal sie lizac po jajach zeby zaimponowac psu
a próbowaliście wyjść z domu
>>212606184nie chce juz kurwa zyc ja nie mam sily kurwa wychodzic z domu jaIErodle
czemu musimy być położeni między ruskimi a niemcami
jakbyśmy zamienili sie z niemcami to juz dawno byśmy nie istnieli bo francja by nam ostro wpierdoliła
ale to i dobrze
>>212606375no to nasze polozenie geograficzne to najwiekszy mankament tego kraju i zrodlo wszelkich problemow, obecnie przynajmniej mamy krotkie granice latwe do obrony tj w porownaniu z 2 rp
>>212606375Hitler pisał, że Niemcy są za dobroduszni bo Francuzi by dawno zaabsorbowali Polaków.
>>212606426zawsze musi byc cos tylko nie sami mieszkancy sa problemem tego kraju
>>212606433taka prawda
bolska próbuje larpować jako zachód gdzie instytucje i mentalność dalej na poziomie rusolandii
>nie wolno mówić o czarnych kartach historii Polski
>w szkołach uczy się wybieloną wersje
czemu tak jest
czy ktokolwiek uważa że to prowadzi do czegoś dobrego
skąd się to wzięło
chyba sztucznie pompuje się dumę narodową
mówienie o rzeczywistości i o tym ,że bolska musi zrozumieć błędy popełnione przez władze w przeszłosci to ojkofobia
no ale chuj tam husaria my byli jest gitara kurwa
W Starym Testamencie jest znana scena z prorokiem Eliaszem: Bóg nie przyszedł w wichrze, ogniu ani trzęsieniu ziemi — ale w „szmerze łagodnego powiewu”.
Cisza to przestrzeń, w której łatwiej usłyszeć coś delikatnego — głos sumienia, głos Boga.
>jest zajebiście
>a kto mówi inaczej tego zamknąć do więzienia
>>212606738jest zajebiście
>murzyni jebio polki>ceny pojebane>ukształtowanie terenu zjebane>pogoda też>pracuj na ukrainca/hindusa/x
>>212606811na ilu hindusów pracujesz
>>212606834na wszystkich
i dalej ich zapraszaja żebym jeszcze nadgodziny brał
>>212606925żadnego
przecież nie bede się kolegować z hindusem
a slyszales o jakichkolwiek bezrobotnych
no to faktycznie istnieje problem w społeczeństwie
>>212606617Mentalność rusolandi to płaszczenie się przed niemcami i żydami?
alej niedc kurwa nie czrobpielem ja pierdole jaj uzkruwnaigmoe
Tainted grail najlepsza gra
Wszycy Polacy powinni zostać bezrobotni, niech ten kraj kurde upadnie. Wtedy moja ideologia wstanie z popiołów.
po co ja oglądam te blackpillowe dzieła
jestem tylko co raz bardziej zdemoralizowany i nie chce mi sie zyc
ja kiedy jakiś pierdolony prawiczek 90 iq mnie obraża
odwróć się i zamknij oczy
uff dobrze że mam 140 IQ i nie jestem prawiczkiem
przejebane. a teraz się odwróć i zamknij oczy bo będę nakurwiał cię młotkiem przez następne 40 minut
dobźe :3 *odwraca się i wypina dupkę*
dalej nic kurwa nier obie
ja pierdole czemu musze łysieć a nie jak chad mieć gęstego slickbacka
taki to wzbudza strach u każdego fryzjera
hdgPnsY
md5: 3c8819256ddb154453335d1b942ca73d
🔍
>изoбpaжeниe_2025-07-09_225038516.png
czyżby arhiv to rusek? kto mógł to przewidzieć?
nie wiem jaki laptop kupic
bylem ogladac w sklepie stacjonarnym i podobaly mi sie wizualnie tylko microsoft surface i apple macbook ale przeciez nie bede placil 10 tysiecy za laptop dla goja
>>212607776cytacja potrzebna
jeśli arhiv rusek to baza
ale jest KURWA szczęśliwy
juz kurwa nie mam siły nawet by nie mieć siły
eta kaniec
>>212607853donbas budzie wolnym
arhiv od razu o DZIECIACH Donetska pomyślał haha
sciagam harry potter hogwarts legacy
>>212607799linkował do nitki na /vg/ gdzie też postuje loli z arhiv
>>>/vg/530588453
>>212608139>/bag/ty
ale
to jest nitka z kolegami arhiva
>>212608170arhiv linkował post który go zajusował
>>212608170post arhiva
>>>/vg/530588906
>>212608283>>212608209ale przecież arhiv używa randomizera
Jako przedstawiciel awatarchadów zrywam sztame z gacza graczami i piętnuję jako cweli za l*likoniarstwo i r*sofilię.
Wyjdźcie sami albo w workach na zwłoki, wybierać
ale kwaśna ta kawa o kurwa zaraz mnie wykręci
też wam mocz pachnie kawą jak wypijecie gorzką?
mi mocz od dwóch dni pachnie piwem
>>212608307widać poza /polska/ nie zawsze
>>212608434>>212608502dobra ile tu siedzicie przyznawać się nowociotki
czy warto zostać socjopatą
w sumie takie życie bez emocji to musi byc gitara
nie przejmujesz sie niczym tylko robisz co dusza zapragnie
czemu w memach ameryka jest przedstawiana jako biała?
czy można być idiotą, debilem i być psychopatą/socjopatą
>>212608665sprawdź znaczenie słowa socjopata
jak ktoś jest bezmyślny to może być zły?
o kimś kto ma małą wiedze mówi się "aleś ty niewinny"
>>212608691no sprawdziłem i co
pytam czy warto zostać czy to skam oszusto
jahahaha nigdy mnie nie złapiecie
małe dzieci straszy się babą jagą
anonów straszy sie ...
nadal nie rozumiem skąd taka fascynacja małymi dziewczynkami
arhiv proszę ciebie
wytłumacz mi to w końcu
>>212608871babą jagą (xe/xer)
jak przeciętny polski kukold tłumaczy sobie w głowie to ze psolki=księżniczki
i to ,że lubią murzynskie knagi
coś tu nie gra
Ja był w Action i sobie kupił globus za prawie 20 zł
każdemu z was powinno się przynajmniej raz dać poruchać, żebyście takich low IQ tejków potem nie pisali na internecie
Chyba pojde po skierowanie do kolchozu z urzedu pracy, jakis magazyn z meblami xD nawet blisko mnie jakies 4km tylko w jedna strone
>>212609089co czytasz forsowniku słodziutki
>>212609089poczytać tobie?
do czego sie teraz wali konia bo nie waliłem 2 miesiące i pewnie meta sie zmieniła
dalej nic kurwa nie robie ja peirodle jauzkurwnaimmgeo ja nie moge juz ktak kurwa zyc
po prostu od 3 godzin siedzie i kurwa ogladam yt a pierdole niue robie nic pozyteczneog ja pierdole
>>212609141podszyw jajuż ma pracę i już nemżoe
jak wam kutos stanie to też sięga wam powyżej pępka?
ręce mi się trzęsą od głodu zrobie sobie burgera yeemy z biedronki i wsadzę smażone jajka w bułkę
moje amerykanskie corpo doslownie ma event gdzie bedziemy gadac z migrantami z afryki o tym jak znalezc prace na polskim rynku pracy
>>212609346i bardzo kurwa dobrze, trzeba pomagać proletariuszom
>>212609107the language animal charlesa taylora, chciałem zacząć szestowa ateny i jerozolima ale obejrzałem pół z 1h wykładu wprowadzającego i mi zabrakło attention spanu
>>212609397>Podczas swojej kadencji Taylor został oskarżony o zbrodnie wojenne i zbrodnie przeciwko ludzkości w wyniku jego wsparcia dla grupy rebeliantów Revolutionary United Front (RUF) w wojnie domowej w Sierra Leone (1991-2002). W kraju Taylor próbował skonsolidować władzę za pomocą dyktatorskich środków, takich jak oczyszczanie wojska i stosowanie przemocy wobec swoich rywali politycznych, w tym próba zabójstwa byłego dowódcy ULIMO Roosevelta Johnsona, co doprowadziło do gwałtownych starć w Monrowii w 1998 roku. W rezultacie wzrosła opozycja wobec jego rządu, czego kulminacją był wybuch drugiej wojny domowej w Liberii w 1999 roku. Do 2003 r. Taylor stracił kontrolę nad znaczną częścią kraju i został formalnie oskarżony przez Specjalny Trybunał dla Sierra Leone. W tym samym roku podał się do dymisji w wyniku rosnącej presji międzynarodowej i udał się na wygnanie do Nigerii. W 2006 r. nowo wybrana prezydent Liberii, Ellen Johnson Sirleaf, formalnie zażądała jego ekstradycji. Został zatrzymany przez władze ONZ w Sierra Leone, a następnie w Zakładzie Karnym Haaglanden w Hadze, w oczekiwaniu na proces przed Trybunałem Specjalnym[5]. W kwietniu 2012 r. został uznany winnym wszystkich jedenastu zarzutów postawionych przez Trybunał Specjalny, w tym terroru, morderstwa i gwałtu[6].kogo ty kurwa czytasz pojebie
>>212609433tacy mają najlepsze książki
>>212609433takich ludzi brakuje w polityce żbsz
Oczywiste jest, że w swoich marzeniach jest wojownikiem, a nie studenciakiem; wszyscy mężczyźni, których podziwia, byli wojskowymi. Jego opinia o kobietach, jak każdego mężczyzny, jest obiektywizacją jego własnych emocji wobec nich, które są oczywiście strachem. „Nie zapominaj o swoim biczu” - ale dziewięć na dziesięć kobiet odebrałoby mu bicz, a on o tym wiedział, więc trzymał się z dala od kobiet i koił swoją zranioną próżność niemiłymi uwagami.
>>212609223a jaki masz wzrost? mi sięga tylko do pępka a mam tak 17-18cm
>>212609346i pewnie płacą ci za to ogromną kasę, bo nie brał byś udziału w zalewaniu polski murzynami za frajer, prawda?
>>212609556*I pewnie
*Ci
*niebrałbyś
halo? kurwa
masz siano czy nie?
pytam się: masz siano czy nie?
nie wkurwiaj mnie
chłopaki już podjeżdząją frajerze jebany
>>212609569mogą mnie zabić
foxtrot uniform mike oski
idziemy ciemno
>Zakaz handlu w niedzielę przy obecnym monopolu jest kompletnie idiotyczny, ludzie nie wspierają osiedlowych sklepików tylko idą to tej właśnie Żabki gdzie większość zysków trafia do dużej korporacji. tych zielonych sklepików jest tak nasrane że wcale bym się nie zdziwił jakby w wielu miastach byłoby więcej pracowników Żabek niż dyskontów co zupełnie neguje cel zwiększenia czasu wolnego pracowników handlowch jaki miał spełnić zakaz handlu w niedzielę.
kwii nie chodź do żabki i nie zbieraj żappsów, nie bierz sobie darmowych hotdożków z kawą, pomyśl o sklepie pani basi która dopierdala jeszcze większą marżę żeby nie zbankrutować
chuj w dupę pani basi
walę ściechę *sniffff* abluupbupubpubpupbu WOOOOO
GLEBA GLEBA NA ZIEMIĘ KURWA ŁAPY GLEBA
STOJ BO STRZELAM
znaleźliśmy porwanych, otwórzcie to
Od jakiegoś czasu mój organizm źle zeaguje na mieso, wedliny i przetwory miesne oprocz miesa ryb. Kiedy zjem wieprzowine, kurczaka, kielbase czuje źle na żołądku, mam wzdęcia a gdy jem rybke jest git. Jak zjem mieso przetworzone jak pasztet, jakies gotowe miesne dania czy kebab od razu sraka
>>212609666przecież żabka to totalne gówno, trzeba być nieźle jebniętym żeby robić tam regularnie zakupy
chuje nawet puszczali reklamy z ukraińskim napisami
>nie używaj żydappki>ups usuneliśmy ci konto, no kurwa jebcie się na ryj
>>212609775Mój ojciec też tak miał. Dwa miesiące później zostawił mnie i mamę.
Cirno B. skazuję panią na ograniczenie wolnosci na 25 lat za posiadanie oraz dystrybucję narkotyków, porwanie 8 fumosów oraz działanie w zoorganizowanej grupie przestępczej
anonki słodko bawią się lalkami :)
ech mogłoby jeszcze popadać....
wszyscy dla mnie straszą jakimś deszczem a nic nie pada se od kilku dni
>*deszcz*
>kurwa nie strasz mnie...
Tusek nastraszył naród deszczem a teraz udaje wybawiciela który powstrzymał kataklizm
>>212609666żabka ma zajebiście wysokie marże
brazylijska miku ma zajebiście dużą dupę
te problemy ze zdrowiem doprowadzają mnie do szału, zajebie się kurwa
powaliłbym konia, ale chyba za szczęśliwy jestem na taką aktywność
>>212610071jak ty coś napiszesz arhiv
>>212609947w mojej okolicy powyrywało drzewa ostatnio
>>212610117robicie ognisko?
ciekawe czy ta nagonka na "17 lat to pedo" to jest akcja demokratów pod lincz trumpa i jego przygody na wyspie epsteina
narracja z prawicy w usa jest przeciwna, "14 letnie seks niewolnice na wyspie? to duże baby, same chciały, dostały dobry kesz"
więc naturalnym dla lewactwa byłoby iść w drugą stronę