edycja niedzielnego popołudnia
ale jestem bezrobotny więc to dla mnie piątek
https://www.youtube.com/watch?v=MgFtKWUC3go
tańczcie suczki dla pana OPa
wykręćcie perfect combo dupciami
bezrobotny czy niedojebany raczej
https://www.youtube.com/watch?v=3oo269Su8ak
niedojebali to ciebie i dlatego taki pyskaty skurwiel jesteś
wiadomo kogo
wiadomo co
wiadomo czym
>łapy łapy kurwa, otwieraj kasę już kurwa szybciutko
>kurwa migiem, bo się przejdę tam do ciebie
>do worka, kurwo wysypałaś! *strzał* *strzał*
>kurwa blicky, co ty odjebałeś, dobra zwijamy szybko, gliny zaraz przyjadą!
hmmm... tak, tak jestem w stanie wyobrazić sobie napad na sklep
marzę o tym żeby na widok dziwki z abw odetchnąć z ulgą i pomyśleć że jestem cyberbezpieczny
https://www.youtube.com/watch?v=LKLJwN1f8Zg
ponoć początek tygodnia ma być ciężki
>>2127196853x wypłata > wszystkie z dupy dodatki
ej, prawaki, jak to sie stalo ze gilette dalej istnieje? przeciez jak firma robi cos zlego to wtedy jest bojkot konsumencki i firma upada, prawda? czy moze bojkoty konsumenckie sa malo skuteczne? potraficie to wyjasnic?
niewiara że żyjemy na planecie budzi powagę
noni musze kupić mtndew spark bo mi sie skończył
mam hors i dlatego jestem skonczony ja pierdole ze wszystkich ludzi ktorych poznalem ja mam najdluzsza twarz jebac moje geny jebac jebac
>>212720190my głosujemy portfelem, pozwalamy rynkowi działać. ale lewackie ścierwo ma to w dupie i kupuje najdroższe maszynki w sklepie
>>212720065podobne shille budzą niechęć do nas w innych krajach
im dluzej zyje tym bardziej zdaje sobie sprawe ze bog to skurwysyn jebany sadysta
>>212720194jesteś ochydny i w cywilizowanym społeczeństwie zostałbyś nabity na pal
im dłużej żyje tym mniej przejmuje się głupotami
>>212720246dość dyskryminacji mtndew spark enjoyerów
o kurwa skręcili mi kark
>>212720246*ohydny
Piszę poprawną polszczyczczyzna
>>212720111zobaczysz to raczej faceta bo ~75% operacyjnych to faceci
dziwki siedzą przy biurkach i co najwyżej robią busywork i kiepskie bejty w necie
>dość dyskryminacji mtndew spark enjoyerów>>212720268język jest dynamiczny
wzbudzam w anonach silne reakcje emocjonalne
cieszę się że wyrosłem z korwina
jakie są podobieństwa i różnice pomiędzy latynosami a słowianami
korwin miał rację na temat lewackich kurew
>>212720306w 2004 roku straszył że UE rozpadnie się w ciągu kilku miesięcy
minęło ponad 20 lat i dalej się trzyma
wiecie czemu filmy to "motion pictures"
>>212720368because they're pictures... set in motion?
>>212720359dziękuję panie prezesie Jarosławie Kaczyński za trzymanie tego kraju w całości i na niepozwolenie lewackim kurwom na rozpierdolenie Polski
czemu polski lektor zawsze na początku filmu wymawia słowo "zdjęcia"
>>212720338kobiety ktore glosuja na konfederacje wlasnie w 99% maja wyglad ulicznicy
siostra :3 cdpr ugotowali z nią
>>212720384zbazowany socjalista Kaczyński mogguje paróweczkowego kurwina
>>212720178mniejsza wypłata > brak wyplaty jak cie zastąpią hindusem albo ej ajem
jeszcze tylko 1,5 miesiąca i wracam na neet
byle jak najdłuższy
jakim trzeba byc smieciem skurwysynem jebanym zeby majac chujowe smieciowe geny nadal chciec sie rozmnazac ja pierdole czemu tacy ludzi nie sa zabijani MASOWO
nie dostał jusa
ale go musi atencjocipa swędzić
kurs tańca w sensie tryb fabularny w dance central 3
NIKT.
*KLASK*
NIE.
*KLASK*
ZMUSZA.
*KLASK*
CIĘ.
*KLASK*
DO.
*KLASK*
ŻYCIA.
*KLASK*
dostał jusa
ale go musi DAC (Duży Atencyjny Chuj) pulsować i tryskać spuchą
RUCHANIE.
*KLASK*
HU.
*KLASK*
TAO.
*KLASK*
W.
*KLASK*
CIASNĘ.
*KLASK*
CIPUSZKĘ.
*KLASK*
5 labubu czy prawa osób transpłciowych
>geny
>geny
>geny
wszystkim Twoim przodkom się udało, przestań marudzić
jak zbierzesz pięc labubu i o trzeciej w nocy przed lustrem powiesz
>ege szege heszke w meszke
to ci się gorący miniaturowy sukkub zrespi i zacznie tańczyć pizdą na chuju
ale pierdolicie
faktycznie niedziela dzień cwela sądząc po tym co postujecie zjeby
>>212720539bo sa smieciami chuj im w dupe mam nadzieje ze zdychaja w piekle skurwysyny smiecie kurwy konie
>>212720546sragaciarz vibesy z tego posta
halo geny
czemu jestem taki zajebisty?
jak zbierzesz jednego debila który myśli że jest śmieszny to napisze ci zjebane posty dla atencji
OP mi powiedział
>niedziela dzień cwela, nawet anime nie postują
i myślałem, że gada jak potłuczony ale widząc wasze posty zaczynam mu wierzyć
a może popatrz na plusy swojej egzystencji
poproszę pięć trans labubu i przypinkę z logiem 4chan
sprawdzam coś bo widze, że szatniarz sie obudził
codzienna licytacja kto ma gorzej
>>212720660ostatnio dzieci w teksasie miały gorzej
>>212720671w usa nie da się cierpieć
>>212720660księża i kościół katolicki
i ja jutro jak będzie mi się chciało mtndew spark napić
WYJEBKA TYPU PREMIER PAŃSTWA SATELICKIEGO
>>212720700to nie ja byłam ewą~~
to nie ja skradłam niebooo~~
14k brutto (plus 80% kup) na uop czy iść w b2b ? nie umiem liczyć
pamiętacie jak był hejt na programistów
ja nigdy nie jeździł takim samochodzikiem co ma takie ekraniki
ale to chujowe chyba musi być to jak to klikać podczas jazdy
o kurwa to nie za obrazek tylko za pana prezesa było xD
przynajmniej tak chcą żebym myślał
>>212720739ja obwiniam żydów
>>212720507hu tao nie ma tak grubej dupy
>>212720767>wymiana fizycznego przycisku15zł
>wymiana ekranu dotykowego500zł
teraz wiesz po co to zrobili
oni nigdy nie robia czegos dla ludzi
>>212720807błąd
produkcja jednego ekranu i wsadzenie go tam jest prostsza niż robienie fizycznych, projektowanie tego i produkcja
zresztą łatwiej tez coś zmieniać na ekranie, robisz aktualizacje i jest, a przycisk jak jest taki jest
https://www.youtube.com/watch?v=j2SKwUkSLGM
zaraz chyba ide w gry grać
wy nudziarze pierdoleni
>>212720857a tobie co się dzisiaj ubzdurało
>>212720417tooo
lepiej zrezygnować z 3x wypłaty, bo jeszcze byś mógł stracić 3x wypłatę
komentator w ddr mówi
>You've got good taste in music
a psolak
>kwiii nie klikam *zasypia w rzygach*
jak długo taki tablet samochodowy trzyma
samochód trzyma się nawet 30 lat a tablet ile, 5?
>>212720930pewnie mniej bo tyle ile najtańsze chińskie gówno jakie tam pakują
https://www.youtube.com/watch?v=nf3AmP7_YK0
z dwie tony trzyma
>>212720190prawacy używają safety razorów
żydleta kupują lewaki i głupie normiki
słodkie są te cweliczki co kiepsko zarzucają myśląc że tu coś od nich zależy
ehhh to była dobra opowieść wizualna
https://www.youtube.com/watch?v=TlzHZE_E-1E
pijemy wode bo jest lato
zakazane rzeczy są złe, legalne są dobre, więc co prawo mówi o ruchaniu 15 latek skoro są legalne w polsce?
>>212720809zrobiłem wątek prosze postujcie
>>212721124>wejdźcie do mojej chujowej nitkichuj ci w ryj
https://www.youtube.com/watch?v=g5fLJmOfYZk
chwała (...) stanie pomiędzy narodami
>>212720852jesteś pedofilem
>>212721258miał kropka koniec
>aktualizacja do samochodu
>>212721283stanie ci kutas w gardle i się udławisz
>>212721323przecież pedofil to taki co rucha 17 latki a on zapostował jakieś 7 latki
błogosławieni ludzie, którzy znoszą zniewagi
https://files.catbox.moe/qydvdd.mp4
błogosławiony człowiek, który spowoduje że w polsce nie będzie reklam
w polsce nie będzie życia prócz mm karaluchów
gdzie jest najlepszy vegan ramen w wawie
>>212721530kanadyjczyk będzie i nas obroni
pokój jest rzeczą cenną i pożądaną
jednak pokój jak wszystkie sprawy tego świata ma swoją cenę
my w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę
hala, audytorium: BRAWO BRAWO BRAWO WIWAT OKLASKI
nigdy nie jadłem ostryg
a wy?
kurwa żadnych owoców morza nie jadłem
czy Beck wypowiadał się w imieniu narodu polskiego
czy beck uznawał swoją przynależność do narodu polskiego
>>212721617beck przede wszystkim pokazuje typowe perypetie nowo powstałego zespołu o nazwie zawartej w tytule.
Wbrew pozorom seria nie skupia się wyłącznie na muzyce. Owszem, jest ona zdecydowanie motywem przewodnim i w trakcie seansu można znaleźć wiele rockowych smaczków, jednak niejednokrotnie nasza uwaga zostaje skupiona na życiu prywatnym bohaterów. Ich sytuacja nie należy do najlżejszych, a już na pewno nie pomaga w robieniu muzycznej kariery. Nieraz zdarza się, że emocje decydują o dalszych losach zespołu...
Wydarzenia przedstawione są z perspektywy Koyukiego – czternastolatka, który pewnego dnia zostaje oczarowany brzmieniem gitar elektrycznych i dynamicznej perkusji.
>>212721584chcialem kiedys zjesc ale sa drogie w kurwe w restauracjach
>>212721650dlaczego dla rusty cage gały pękają od jedzenia tego xD?
>to bedzie 88zł za 6 morskich glutów
>Relacje między Józefem Piłsudskim a Józefem Beckiem są ciekawym tematem, bo dobrze pokazują dynamikę polityki II Rzeczypospolitej, zwłaszcza w kontekście polityki zagranicznej.
>Poniżej kilka kluczowych punktów:
>
>
>---
>
> 1. Kim był Beck?
>
>Józef Beck (1894–1944) był wojskowym, dyplomatą i politykiem.
>
>Był zaufanym współpracownikiem Piłsudskiego — należał do jego „grupy pułkowników” (młodych oficerów, którzy po przewrocie majowym w 1926 r. zajęli kluczowe stanowiska).
>
>Karierę zawdzięczał Piłsudskiemu — to Marszałek awansował go politycznie.
>
>
>
>---
>
> 2. Początek współpracy
>
>Beck służył Piłsudskiemu lojalnie.
>
>Był sekretarzem Piłsudskiego podczas jego misji wojskowych i politycznych.
>
>Zajmował stanowiska w Sztabie Generalnym, a od 1930 r. był wiceministrem spraw zagranicznych, a od 1932 r. — ministrem.
>
>
>
>---
>
> 3. Wpływ Piłsudskiego na politykę Becka
>
>Beck był wykonawcą polityki zagranicznej zgodnej z koncepcją Piłsudskiego: polityka równowagi między Niemcami a ZSRR — unikanie wiązania się na stałe z jednym mocarstwem.
>
>Podpisanie paktu o nieagresji z ZSRR (1932) i deklaracji o nieagresji z Niemcami (1934) było realizacją tej doktryny.
>
>Beck był raczej pragmatycznym wykonawcą linii Marszałka niż jej twórcą.
>
>
>
>---
>
> 4. Po śmierci Piłsudskiego
>
>Po 1935 r. Beck stał się jednym z głównych architektów polityki zagranicznej Polski.
>
>Nadal deklarował wierność ideom Piłsudskiego, ale musiał podejmować decyzje samodzielnie, w trudniejszej sytuacji międzynarodowej.
>
>Beck próbował balansować między Niemcami a Zachodem (Francja, Wielka Brytania), co skończyło się ultimatum Hitlera i wybuchem II wojny światowej.
>
>
>
>---
>
> 5. Relacje osobiste
>
>Beck był lojalnym wykonawcą woli Piłsudskiego. Marszałek cenił go za dyskrecję, dyplomatyczne umiejętności i oddanie.
teraz wypadałoby zapytać gpt o powiązania piłsudskiego z londynem
>>212721693nie lepiej kupić 6 sztuk po 16? wyjdzie drożej
józef beck
michał pierredł
naród sie budzi
>Świetne pytanie — powiązania Piłsudskiego z Londynem to temat mniej oczywisty, ale bardzo ciekawy, bo dotyka jego kontaktów z Zachodem jeszcze przed I wojną światową i w okresie II RP.
>Poniżej podsumowuję, jak wyglądały te relacje:
>
>
>---
>
> 1 Piłsudski przed I wojną — emigracja i kontakty
>
>Piłsudski nie był politykiem emigracyjnym w typowym sensie, jak Dmowski czy wielu działaczy Wielkiej Emigracji XIX wieku, ale utrzymywał kontakty z Polonią i politykami w Londynie.
>
>Na początku XX wieku bywał w Londynie w kontekście działalności PPS — Polska Partia Socjalistyczna miała kontakty z zagranicznymi partiami socjalistycznymi, które często miały swoje biura w Londynie (w tym tzw. II Międzynarodówka).
>
>Londyn był jednym z centrów emigracji politycznej — Piłsudski i jego ludzie kontaktowali się z emigrantami, drukowali tam materiały, kupowali broń, zdobywali pieniądze.
>
>
>
>---
>
> 2 Kontakty wywiadowcze
>
>Przed I wojną światową Piłsudski próbował nawiązywać kontakt z wywiadami państw zachodnich — przede wszystkim z Japończykami i Niemcami, ale również z Brytyjczykami.
>
>Brytyjski wywiad interesował się Piłsudskim jako potencjalnym sojusznikiem przeciw Rosji (w ramach tzw. Wielkiej Gry).
>
>Konkretne dowody na formalną współpracę są skromne, ale Piłsudski był postrzegany w Londynie jako jeden z ludzi mogących „zrobić ferment” w imperium rosyjskim.
>
>
>
>---
>
> 3 Po 1918 r. — II RP i Wielka Brytania
>
>W okresie międzywojennym Londyn był kluczowym partnerem dyplomatycznym II RP.
>
>Piłsudski osobiście nie podróżował do Londynu z wizytami oficjalnymi (bardziej aktywni byli premierzy i ministrowie, np. Beck).
>
>Marszałek preferował dyplomację przez emisariuszy — jego ludzie prowadzili rozmowy z brytyjskimi politykami o sojuszu przeciw Niemcom i ZSRR.
>
>Wielka Brytania była jednak sceptyczna wobec Piłsudskiego — jego polityka równowagi między Niemcami a ZSRR nie do końca pasowała do interesów Londynu.
>>212721849jaki kurwa cwel ty z kim ja w nitce siedze
>>212721849161 naziolu wypierdalaj na front
niemcy opisali 2 RP jako "bękarta wersalu", jako francusko-brytyjską kolonię w europie środkowej pomiędzy niemcami a rosją
ale co oni tam wiedzą, WOLNA POLSKA czy tam coś jakiś chuj na kiju
>Świetnie, że o to pytasz — internowanie Józefa Becka w Rumunii to ważny, a czasem zapomniany epizod końca II RP. Oto, jak to wyglądało w faktach:
>
>
>---
>
> Kim był Beck w 1939 roku?
>
>Józef Beck był ministrem spraw zagranicznych od 1932 do września 1939.
>
>To on prowadził politykę zagraniczną Polski w decydujących latach przed wybuchem wojny — politykę równowagi, a potem odmowę zgody na żądania Hitlera (oddanie Gdańska i eksterytorialnej autostrady).
>
>Po klęsce kampanii wrześniowej ewakuował się z rządem na wschód.
>
>
>
>---
>
> Dlaczego trafił do Rumunii?
>
>17 września 1939 ZSRR napadł na Polskę z drugiej strony — po tajnym pakcie Ribbentrop–Mołotow.
>
>Polski rząd zdecydował się ewakuować do Rumunii, która była formalnie neutralna, a z Polską łączyły ją niezłe stosunki dyplomatyczne.
>
>Planowano dalej prowadzić walkę — rząd miał dotrzeć do Francji lub Londynu i stamtąd organizować armię na Zachodzie.
>
>
>
>---
>
> Internowanie
>
>Kiedy polski rząd (m.in. prezydent Ignacy Mościcki, premier Felicjan Sławoj Składkowski, minister Beck) przekroczył granicę rumuńską, zostali natychmiast internowani.
>
>Stało się tak pod presją Niemiec i ZSRR — Rumunia bała się wojny z Hitlerem.
>
>Formalnie rząd stracił możliwość działania — dlatego Władysław Sikorski musiał stworzyć nowy rząd na uchodźstwie we Francji, a potem w Londynie.
>
>
>
>---
>
> Los Becka w Rumunii
>
>Beck został zatrzymany w Rumunii do końca życia.
>
>Mieszkał w okolicach Braszowa i Bukaresztu, był stale pilnowany, ale nie traktowano go jak więźnia w celi — raczej jako internowanego VIP-a.
>
>Żył w trudnych warunkach — chorował (miał gruźlicę) i nie miał wpływu na politykę.
>
>Zmarł w 1944 roku w Stănești w Rumunii.
>
>
>
>---
>
> Znaczenie internowania
>
>Internowanie Becka było symbolicznym końcem polityki piłsudczykowskiej w praktyce.
>
>Beck chciał do końca walczyć, ale nie
>>212721831>zdobywali pieniądzewszystko co potrzeba wiedzieć w temacie
wam też takie dawała maminka? okazuje się że to poprostu cukier jest i ma działać homeopatycznie lol
>Świetnie! To rozwinę temat życia internowanego rządu i Becka w Rumunii, a potem dam kilka ciekawostek o jego notatkach i wspomnieniach.
>
>
>---
>
> 1 Jak wyglądało internowanie rządu w Rumunii?
>
>Gdy 17–18 września 1939 r. rząd II RP przekroczył granicę rumuńską, był tam witany dość uprzejmie, ale Rumunia natychmiast uległa presji Hitlera i ZSRR.
>
>Internowanie oznaczało, że politycy i wojskowi nie mogli wyjechać ani oficjalnie działać politycznie — formalnie Rumunia musiała zachować neutralność, żeby uniknąć niemieckiej inwazji.
>
>Najważniejsze osoby: prezydent Ignacy Mościcki, premier Felicjan Sławoj Składkowski, minister Beck, część sztabu generalnego, ministrowie — zostali rozlokowani w różnych rezydencjach i hotelach (najczęściej w rejonie Kluż, Braszowa i Bukaresztu).
>
>Rumuni pilnowali ich dyskretnie, ale skutecznie. Internowani mogli pisać listy, czytać prasę, niektórzy próbowali uciec — część wojskowych przedostała się do Francji, ale najwyżsi cywile nie mieli na to szans.
>
>
>
>---
>
> 2 Codzienne życie internowanych
>
>Warunki były średnie — nie była to cela, ale nie mieli pełnej swobody.
>
>Wielu internowanych miało poważne problemy zdrowotne i finansowe — polskie złoto i fundusze były w drodze do Francji, więc żyli często z darów i pomocy miejscowej Polonii.
>
>Beck mieszkał głównie w willach i pensjonatach w górach — ze względu na pogarszający się stan zdrowia (gruźlica).
>
>Zdarzało się, że Rumuni pozwalali na wizyty rodzin — żona Becka była z nim do końca.
>
>
>
>---
>
> 3 Próby działania politycznego
>
>Internowani próbowali prowadzić korespondencję — Beck pisał listy, prowadził notatki i pamiętniki, w których opisywał m.in. ostatnie tygodnie wojny i upadek państwa.
>
>Prezydent Mościcki próbował przekazać władzę legalnie — to skomplikowana historia: Mościcki wyznaczył na swojego następcę Władysława
Świetnie! To dam Ci fragment z przemówienia Becka w Sejmie, które znalazło się też w jego pamiętniku — to jeden z najsłynniejszych cytatów w polskiej historii XX wieku.
Przemówienie w Sejmie, 5 maja 1939 r. — Beck tłumaczył wtedy, dlaczego Polska odrzuciła ultimatum Hitlera:
---
> „Pokój jest rzeczą cenną i pożądaną. Nasze pokolenie, pokolenie, które przeżyło koszmar ostatniej wojny, na pewno na pokój zasługuje. Ale pokój, jak prawie wszystkie sprawy świata, ma swoją cenę, wysoką, ale wymierną.
My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor.”
---
Ten fragment symbolizuje:
Polską postawę „odmowy” w 1939 r.
Mentalność piłsudczyków, dla których suwerenność i godność były ważniejsze niż ustępstwa.
Jednocześnie, dla wielu późniejszych historyków, ten „honor” stał się symbolem tragicznej decyzji — bo Polska poszła na samotną wojnę z dwoma mocarstwami.
---
W swoich Pamiętnikach, Beck powtarzał tę myśl — pisał, że nie żałuje decyzji, bo alternatywą była całkowita utrata niezależności i rola niemieckiego satelity.
---
Jeśli chcesz, mogę: Pokazać więcej fragmentów „Pamiętnika” (o Hitlerze, Stalinie, Francji).
Albo opowiedzieć, jak te notatki trafiły do Londynu i co się z nimi stało po wojnie.
Chcesz?
>>212722021>>212721897jahaha rząd 2 RP nawet dobrze spierdolić z kraju nie potrafił i zdechli jako internowani xD
Świetnie! To rozwinę to, co stało się z Pamiętnikiem Becka i przytoczę jeszcze fragment o jego spojrzeniu na Hitlera i sytuację w 1939 r.
---
1 Jak powstał „Pamiętnik”
Beck pisał swoje notatki w Rumunii w latach 1939–1944 — głównie w samotności, gdy był już poważnie chory.
Zależało mu, żeby opisać swoją wersję wydarzeń — wiedział, że ponosi odpowiedzialność za kluczowe decyzje i chciał wyjaśnić motywy.
Pisał ręcznie — zapiski były przechowywane przez żonę Jadwigę Beck, która chroniła je przed konfiskatą przez rumuńskie służby czy Niemców.
---
2 Co się z nimi stało?
Po śmierci Becka jego żona przechowywała rękopisy do końca wojny.
W 1947 r. część notatek została przemycona do Londynu, gdzie żyli jego dawni współpracownicy z kręgu piłsudczyków.
Wydano je po kawałku — najpierw w Londynie w 1951 r. w ramach „Raportu z Londynu”, a później w całości w PRL (po 1989 r.).
Pamiętnik to cenne źródło — bo pokazuje, jak Beck oceniał aliantów (Francję, Wielką Brytanię) i zdradę ZSRR.
---
3 Fragment o Hitlerze
Posłuchaj, jak Beck pisał o Hitlerze i rozmowach z Niemcami w 1938–39 roku:
---
> **„Z Hitlerem było trudniej niż z każdym politykiem dotąd. W rozmowie uderzał jego brak logiki — nie mówił, tylko wygłaszał monologi. Nie dbał o odpowiedź, chciał słyszeć tylko swoje słowa.
Największym kłamstwem było to, że mówił o przyjaźni. Wiadomo było, że gdyby nie Polska, Niemcy już dawno rzuciłyby się na Związek Sowiecki. Ale on chciał i nas połknąć — albo zmusić do roli klienta.”**
---
Ten ton w pamiętnikach Becka jest charakterystyczny: z jednej strony pragmatyzm (wiedział, że Polska leży między dwoma agresorami), z drugiej — twarde przekonanie, że ustępstwa wobec Hitlera skończyłyby się utraceniem suwerenności.
---
4 Beck o Zachodzie
Był też gorzki wobec aliantów:
---
> *
>>212721957wpierdalałem jak pojebany
>jesteś Beck
>wrzucasz kraj pod pociąg
>sam spierdalasz z kraju do "sojusznika"
>zdychasz w kraju "sojusznika" jako więzień polityczny
jahaha
Super! Widzę, że chcesz dalej — to teraz opowiem o Becku i jego spojrzeniu na ZSRR oraz Piłsudskiego, bo te dwa wątki są ściśle powiązane w jego pamiętnikach.
---
1 Beck o ZSRR
Beck był zdeklarowanym przeciwnikiem Rosji Sowieckiej — wynikało to z jego wychowania w obozie piłsudczykowskim.
Marszałek Piłsudski uważał ZSRR za największe zagrożenie dla Polski i Europy — Beck tę linię kontynuował.
W pamiętnikach pisał:
---
> „Z Sowietami nie było możliwe żadne prawdziwe porozumienie. Traktaty były dla nich grą — kiedy Stalin potrzebował czasu, dawał papier, kiedy miał siłę, brał ziemię.”
---
Odnosił się oczywiście do paktów o nieagresji — Polska miała taki z ZSRR z 1932 r. (przedłużony w 1934 r.) — ale 17 września 1939 r. Armia Czerwona i tak weszła do Polski.
Beck wytykał aliantom, że nie chcieli wierzyć, że Stalin wejdzie w sojusz z Hitlerem.
Gdy doszło do paktu Ribbentrop–Mołotow, Beck pisał:
---
> „Zachód nie chciał uwierzyć w niemożliwe — a niemożliwe stało się faktem. Moskwa i Berlin wzięły Europę w kleszcze.”
---
To pokazuje jego żal — uważał, że Polska została zostawiona sama.
---
2 Beck o Piłsudskim
Dla Becka Piłsudski był nie tylko szefem, ale mentorem i wzorem politycznego myślenia.
W pamiętnikach Beck bronił polityki równowagi, którą prowadził na wzór Marszałka — balansowania między Niemcami a ZSRR, by nie uzależnić się od żadnego z tych sąsiadów.
Pisał o Piłsudskim tak:
---
> **„Marszałek wiedział, że Polska nie może się oprzeć o jednego sąsiada przeciw drugiemu — bo sąsiad silny staje się wrogiem silniejszym.
Jego testament polityczny był jasny: strzec niezależności za wszelką cenę, nie iść na łatwe układy, które kończą się wchłonięciem.”**
---
Beck w 1939 r. miał świadomość, że nie miał już takiego autorytetu jak Piłsudski i że bez Marszałka trudniej było trzymać w
cokolwiek byś w życiu nie zrobił, nigdy nie będziesz taką porażką jak Beck
ciekawe gdzie jest pochowany i czy ktoś pilnuje jego grobu przed tym by ktoś się na niego odlał
>bądź Gex
>wrzucasz Crasha pod pociąg
>sam spierdalasz z konsol do pecetów
>zdychasz jako martwa franczyza
Świetne pytanie — pakt Ribbentrop–Mołotow (23 sierpnia 1939 r.) to była jedna z najbardziej wstydliwych kart w historii ZSRR, więc faktycznie po II wojnie światowej Sowieci próbowali go wymazać albo przynajmniej zatuszować.
Zebrałem Ci to jasno:
---
1 Pakt i jego tajny protokół
Oficjalnie był to pakt o nieagresji między III Rzeszą a ZSRR.
Ale jego sednem był tajny protokół, w którym Stalin i Hitler podzielili Europę Środkowo-Wschodnią na „strefy wpływów” — Polska miała zostać rozebrana między Niemcy a ZSRR, państwa bałtyckie miały trafić do ZSRR, podobnie Besarabia (Rumunia).
To właśnie dzięki temu Stalin mógł 17 września 1939 r. wkroczyć do Polski.
---
2 Propaganda w ZSRR po wojnie
Po 1945 roku Sowieci próbowali całkowicie wymazać temat:
Oficjalnie twierdzili, że nie było żadnego tajnego protokołu — ZSRR długo zaprzeczał jego istnieniu.
W podręcznikach historii pisano, że ZSRR „wyzwolił” Zachodnią Białoruś i Ukrainę (czyli polskie Kresy), a nie że to była agresja w zmowie z Hitlerem.
W wersji sowieckiej wojny ZSRR zawsze był „ofiarą hitleryzmu”, więc sojusz z Hitlerem nie pasował do tego obrazu.
---
3 Kiedy prawda wyszła na jaw?
Na Zachodzie o pakcie wiedziano od początku — tajny protokół przechowali Niemcy i alianci.
W ZSRR przez dekady mówienie o pakcie groziło więzieniem — historycy, którzy próbowali to badać, trafiali do łagrów albo na czarne listy.
Dopiero w 1989 roku, w czasie pierestrojki Gorbaczowa, oficjalnie przyznano, że tajny protokół istniał — opublikowano go w prasie radzieckiej.
W Polsce i na Zachodzie to już dawno nie było tajemnicą.
---
4 Czy to do dziś jest „wymazane”?
W Rosji narracja jest wciąż niejednoznaczna:
W latach 90. oficjalnie potępiono pakt.
Ale od czasów Putina często próbuje się go „relatywizować” — Kreml twierdzi, że to Zachód zmusił Stalina do układu
Jestem
Jestem
Jestem
Jestem
Jeste3eeeeeem
Świetnie! To dam Ci autentyczne fragmenty tajnego protokołu i opowiem, jak Polska próbowała ujawniać prawdę o pakcie — bo to mało znany, ale ważny wątek.
---
1 Tekst tajnego protokołu
Tajny protokół do paktu Ribbentrop–Mołotow był krótki, ale miażdżący w skutkach. Oto fragment w oryginale (tłumaczenie z niemieckiego):
---
> **„W razie reorganizacji terytorialnej na obszarach należących do Państwa Polskiego, strefy wpływów Niemiec i ZSRR będą przebiegały wzdłuż linii rzek Narwi, Wisły i Sanu.
Sprawa, czy interes obu stron wymaga utrzymania niepodległego państwa polskiego, i jakie będą jego granice, zostanie rozstrzygnięta w drodze przyszłych porozumień politycznych.”**
---
I dalej o Bałtyku:
> „Co do państw bałtyckich (Finlandia, Estonia, Łotwa, Litwa) — północna granica Litwy stanowi granicę strefy interesów Niemiec i ZSRR. W ten sposób Litwa przypada strefie ZSRR.”
---
Co to znaczyło?
Polska miała być zniknięta z mapy, a jeśli by została — to jako maleńkie, zależne państwo buforowe.
Stalin zabezpieczał sobie wolną rękę do zajęcia krajów bałtyckich.
Niemcy dostawały „zielone światło” na atak od zachodu.
---
2 Jak Polska próbowała to ujawnić
Polski rząd na uchodźstwie (Sikorski) od początku alarmował Zachód, że ZSRR i III Rzesza działali razem:
Już we wrześniu 1939 polska dyplomacja rozsyłała raporty i dokumenty, że Armia Czerwona weszła do Polski w wyniku zmowy, a nie „wyzwalała Ukrainy i Białorusi”.
Sikorski i polska prasa emigracyjna publikowali mapy „czwartego rozbioru Polski” — pokazywali podział na dwie strefy.
Mimo to alianci w 1941 r. zawarli pakt z ZSRR (po ataku Hitlera na Stalina) — wtedy temat paktu Ribbentrop–Mołotow był zamrożony. Alianci nie chcieli drażnić Stalina, który stał się głównym sojusznikiem w wojnie z Niemcami.
---
3 Dlaczego Zachód milczał?
W 1943–45 r. Wiel
i będzie dziwka spamować całą kolejną nitkę i troon janny tego nie tknie
>>212722499Lmao jak moj tata :D
Świetny wybór — to jeden z bardziej symbolicznych momentów końca II RP, ma w sobie coś z dramatu.
Już Ci opowiadam jak wyglądała ostatnia rozmowa Becka z Mościckim w Rumunii i co z niej wynikało.
---
1 Kontekst
17 września 1939 r. — po agresji ZSRR — prezydent Ignacy Mościcki, premier Felicjan Sławoj Składkowski i Beck uciekli do Rumunii, żeby nie wpaść w ręce Niemców albo Sowietów.
Mieli nadzieję, że będą mogli zorganizować polski rząd na uchodźstwie i kontynuować walkę.
Rumunia obiecała „tranzyt” — ale pod presją Niemiec i ZSRR internowała całą polską delegację.
Internowanie oznaczało, że nie mogli opuścić Rumunii i nie mogli wykonywać obowiązków państwowych.
---
2 Gdzie rozmawiali?
Ostatnia ważna rozmowa odbyła się w Bicaz lub w Slănic Moldova — Mościcki i Beck byli wtedy pilnowani przez rumuńską policję.
Obaj byli już wyczerpani psychicznie — Polska upadła, armia skapitulowała (Warszawa padła 28 września).
Mościcki wiedział, że musi przekazać władzę, by umożliwić utworzenie rządu na Zachodzie — zgodnie z konstytucją nie mógł tego zrobić, będąc internowany.
---
3 O czym rozmawiali?
Z relacji Becka i świadków (m.in. E. Raczyński, ambasador w Londynie) wynika, że rozmowa była krótka i pełna goryczy:
Beck próbował przekonać Mościckiego, że należy jak najszybciej wyznaczyć nowego prezydenta, który zdoła dotrzeć do Paryża i odbudować legalny rząd.
Mościcki był załamany, nie chciał abdykować pochopnie — ale wiedział, że nie ma wyjścia.
Beck podkreślał, że Piłsudski też w podobnych sytuacjach myślał o ciągłości państwa, nie o osobistych ambicjach.
---
4 Symboliczne słowa
Beck we wspomnieniach pisał, że Mościcki miał mu powiedzieć coś w tym stylu (parafraza z jego notatek):
> „Panie ministrze, wszystko, co budowaliśmy, runęło w gruzach. Niech pan pamięta — Pol
pogoda znowu mroczna, idealna na nocną strzelaninę w opuszczonym magazynie
Dobre pytanie! Wygląda na to, że chodzi Ci o Felicjana Sławoja Składkowskiego — bo w kontekście 1939 r. to on był premierem II RP i razem z Beckiem i Mościckim ewakuował się do Rumunii.
Wyjaśniam dokładnie:
---
Felicjan Sławoj Składkowski (1885–1962)
Z wykształcenia był lekarzem (doktor medycyny) i generałem Wojska Polskiego.
Legionista Piłsudskiego — brał udział w I wojnie światowej i wojnie z bolszewikami 1920.
Od 1936 do września 1939 pełnił funkcję premiera (oficjalnie: prezesa Rady Ministrów).
Był wiernym człowiekiem obozu piłsudczyków, zaufanym współpracownikiem Marszałka.
---
Co go wyróżniało?
Sławoj był znany z pedantycznego podejścia do administracji — wprowadził m.in. obowiązek budowy wychodków wiejskich, dlatego do dziś funkcjonuje powiedzenie „sławojka” (wiejska toaleta!) — to jego „spuścizna” w kulturze popularnej.
Jako premier miał pilnować stabilności państwa po śmierci Piłsudskiego — ale w praktyce był bardziej wykonawcą niż samodzielnym politykiem.
---
Rola w kampanii wrześniowej
W obliczu klęski w 1939 r. razem z Beckiem i Mościckim podjął decyzję o ewakuacji do Rumunii.
Tam, podobnie jak Beck, został internowany.
Potem udało mu się przedostać na emigrację do Francji i Wielkiej Brytanii, ale politycznie nie odgrywał już większej roli — Sikorski nie dopuścił dawnych piłsudczyków do władzy.
---
Co się z nim stało później?
Po wojnie mieszkał w Londynie, gdzie zmarł w 1962 r.
Pisał wspomnienia, w których bronił polityki sanacji i próbował tłumaczyć decyzje z 1939 roku.
---
Podsumowanie
„Felicjanie” w tym kontekście to prawdopodobnie skrót myślowy od Felicjan Sławoj Składkowski — premier, generał, ostatni szef rządu II RP przed upadkiem państwa we wrześniu 1939.
---
Chcesz może, żebym opowiedział o jego wspomnieniach albo jak oceniali go współcześni i historycy?
boze jak mi sie kurwa nie chce zyc ja pierdoleA uzkurwa niemoge ja pierdole jaj zkurwa nimgoe ja pierdole jaj zkurwan imoge
>>212722652Jaki kurwa cwel ty
>>212722345japierdole jakie to smutne
możesz uciekać gdzie pieprz rośnie, i tak nie uciekniesz przed cwelem w lustrze
https://www.youtube.com/watch?v=bf3KGysriHY
czemu kobiety takie sa
Zoomerka której wylizalem stupki za 350 złotych mnie double textuje, wysyła mi reelsy i odpowiada cały czas na moje wiadomości czy to jest normalne zachowanie?
boze ak mis ier kurwa nie chce zyc j ap ierdoole jaj uzkurwa niemoge
>>212722989żeby głupi miał zagadke
o kurwa ale incwele jebane
dajecie mi ICK!!!!
>>212722945była ruchana ta sama panna
>>212722945krzysztof grifter
ni chce mi sie kurwwa zyc ja nie mma ochoty juz kurwa zyc i ibyc i w ogle jap ierdole ja ie hce juz
>>212722908ubrane hagi nomć
nie zrobiłem nic a nie mam siły
>>212723207duże jeśli prawdziwe
musze poczekac az ten epoch wyjdzie i bede mial w co grac
Dobre gierki z 2025:
Monster Hunter Wilds
Death Stranding 2
Clair Obscur E3
FragPunk
Dinopunk: The Cacops Adventure
Frostpunk 2
Sorry We're Closed
Deltarune
>>212723355>Frostpunk 2nie 2025, zresztą był chujowy w porównaniu do jedynki
>>212723355to jest jakiś slop dla sojako-normików
>>212720852powinieneś być w psychiatryku
>studiujesz psychologie
>40 chetnych na jedno miejsce
>zatrudniasz sie w marketingu
>płacą ci za wciskanie ludziom tego czego nie potrzebujesz
¯\_(ツ)_/¯
>powinieneś być w psychiatryku, bo... bo tak!
aha, a jakiś argument może?
>>212723410Przepraszam, oto dobre gry z 2025 dla redpillowców
Maya’s Mission
My Dress Up NTR: Unseen Desire
Succum Brewery
Getting Inside Hentai Story
One Twisted Fantasy
>>212723475jak nie ma w nich skatu to gry dla oskich
>>212723475to są jakieś kamienie drogocenne dla spermiarzy
Jak mogę odczuwać pociąg seksualny do osób tej samej płci? Chcę zaliczyć.
niestety towary obracane przez dział marketingowy nie mają wartości użytkowej dla ich sprzedawców, nie potrzebują ich
>>212723523ogladaj duzo pornografii
>>212723626najlepiej ze mną nomć
>>>/fit/76372541
co by femki powiedzialy na takiego
>>212723615to chlop
nk sos
>>212721957rutinoscorbin mi dawała
>>212723615Hmm fajne
>>212723626Jak sissy hypnosis?
>>212723684>Jak sissy hypnosis?tak
>>212723355dobre w sensie wszystko gówno?
>13 lipca
>nadal nie mam gf
>>212722968chce więcej kasy wydoic z frajera
to w pełni normalne zachowanie
tego nie obejrze bo najechałem i jest kobieta (?) w trakcie filmu
>>212723806ktoś ci literki ukradł
>>212723812Ale to już się ciągnie od 3 mieisiecy i nadal nic jej nie zapłaciłem
>>212723912>wylizalem stupki za 350 złotych>nadal nic jej nie zapłaciłem??
>>212723930No chodzi mi że od tamtej pory
płacić 10zł za dostawę czy spędzić 25min na odbiorze osobistym?
>>212723912człowieku albo ty jebiesz nas na jusy albo ona ciebie na forse
i nie ma ale
postuj dowody
>>212723958W jakiej formie chcesz te dowody
>>212723978postuj jej reelsy
powiedzmy, że taki normalny młotek kosztuje około 25zł
za 350 złoty mógłbyś kupić 14 takich młotków
daje do myślenia
>>212723997Jakieś związane ze stupkami
@grok jakie onahole polecasz
faceciki nie posiadają duszy
>>212722968jak smakowały jej stupki?
mogliście wyjść na pole i zginąć od uderzenia gradem w twarz ale wy woleliście siedzieć przed komputerem
IMG_0949
md5: 0f0c0ed98e0f1f63d516dcf06252c13d
🔍
>>212724033No nie wiem może być?
>>212724074Taki ser z jakimś kremem pomieszany
>>212724126trzyma w skarpecie ja np 250k trzymam
>>212724131obligacje bys kupil a nie
>>212724118zajebisty dowód
>>212724152nie lubię mrozić hajsu na x lat
>>212724159Chciałeś byle jaki to masz nwm o co ci chodzi
>>212724126zbiera się i trzyma na koncie, ja tak robię
>>212724193mozna odsprzedac jak cos
nie wiem czy już to dzisiaj pisałem ale nie chce jutro do pracy
>>212724282nie pisałeś, ale fajnie by było jakbyś w ogóle nic nie pisał
>>212724282ups upadł mi jus
nie potrafie życ, a nie chce umrzeć
ile macie plików w koszu wyndowsowym
skąd mi się wzięło 200 cykli ładowania jak ja kurwa z telefonu raz na tydzień korzystam
>nie potrafie ży-*żyje*
dołączyłbym futahułę, ale nie chcę rutera zaraz resetować
>>212724441ja nawet nie mam tyle w zbir folderze
>>212724412ojeb flachę i zahacz o jakieś dupy na mieście może jakaś dropnie swojego signala/telegrama i będziesz miał źródło ziółka i będziesz na czilku sobie CV wysyłał
>>212724462mam nawet jakieś stare zuka webmy sprzed 3 lat
dzisiejsze standardy piękna są tak ogromne że trzeba wyglądać co najmniej jak model i tiktoker z instagrama żeby znaleźć gf a do tego mieć solidny bejbifejs
>>212724488po co ryzykować i kupować irl, to nie 2004
albo masz z neta do paczkomatu albo legalnie
odpalic browca i lige czy to mi da epizod lękowy znowu
>>212724497>stare>sprzed 3 latehh
jak można zrobić tak żeby mieć co miesiąc dochód a nie pracować?
>>212724746plan na 5. 10. 15 lat, potem obligacje, potem giełda, potem krypto, potem mieszkania
>>212724497słaby widijo plejer masz
>>212724746za głupi na coś takiego jesteś
nie mówię tego niemiło
>>212724282też nie chce, trzymaj sie tam anon
>>212724746chyba tylko zasiłek ale w polsce są chujowe
>>212724939animacja słaba jak twoja pała
>>212724875o wiele lepszy niż vlc
napiłem się bezalkoholowego i teraz głowa mnie boli jakbym miał być chory
>>212725090to wróżka zębuszka się zapowiada, wsypała mocne przeciwbólowe z odurzającym
trzymaj się kurwa
>>212725011z nieistniejącym interfejsem
nieistniejący interfejs w sensie bez bloatu?
>>212725187u mnie działa to raz, dwa że w sumie i tak z tego nie korzystam bo mam kilka skrótów z czego najważniejsze to wybór ścieżki audio/wideo i przyspieszanie odtwarzania
>>212725230kamil co on jest napisane
nie chce mi sie zyc chyba sie po prostu kurwa rozpierdole
>>212725011o ty śmieciu pierdolony
VLC 4 LYFE
>hmmm... nie chce mi się żyć... wiem! zabiję się!
czy homo-sapiens naprawdę?
>>212724773nie znam nikogo takiego
>>212724777zbyt skomplikowane dla mnie
>>212724905czemu nie mogę być mądry i wiedzieć jak
>>212724938zasiłek to grosze a potem i tak zabiora
ty też się trzymaj anonie
>>212724939ale nawet to jest praca bo trzeba coś robić a ja chce nic nie robić a mieć dochód
>>212725281do streamów niektórych jest chujowe bo to bierze te z tego ffmpeg zabugowanego
>>212725375cmoknij mnie w jaja cwelu jahhaa
ja pierdole dal sie nabrac
co za cep ty nie moge no
>>212725393po prostu sobie zrób forka i napraw
>>212725321Zapraszanie moich polskich przyjaciół na wspólne spędzanie czasu
>>212725090nom to, tylko że wyszłem godzine na dwór
Wincenty Witos był polskim politykiem, liderem Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz trzykrotnym premierem Polski w latach 1920, 1921-1922 i 1926. Był postacią znaczącą w historii II Rzeczypospolitej, szczególnie w kontekście ruchu ludowego. Witos bronił interesów chłopów i dążył do reform agrarnych. Po zamachu majowym w 1926 roku musiał ustąpić ze stanowiska, co zakończyło okres dominacji PSL w polityce. Witos po zamachu był krytykiem sanacji i działał na rzecz wzmacniania demokracji w Polsce. Po wojnie zaangażował się w życie polityczne na emigracji.
czemu nie ma nigdzie pomnikow becka czy moscickiego
wiecie że w sudetach był uran?
>>212725669>działał na rzecz wzmacniania demokracji w Polscejasny wzdryg
>>212725695jakieś śmieszne ilości
>>212725712ale komunizm baza
>>212725777śmieszy cie to?
co tłumienie opozycji oznacza w praktyce
>>212725838trochę tak bo chyba to nawet nie było warto tam kopać
jak sie oddycha przez skóre?
bedziemy wygaszać kopalnie
liga legend sprawia ze mi sie podnosi cisnienie i narasta stres
ahh kurwa piksele, ale wkurwiony jestem chyba zaraz w biurko uderze piescia aghhh ale wkurww
>>212725877obalanie komuny bicie niemca po kasku walenie k-onia
>>212726109nomćk oddychanie pasywne byłoby spk
>>212726122zaraz się będziesz wkurwiać na to że ktoś coś pisze w nitce
nie chce juz kurwa zyc ja nie mam sily zyc ja pierdole jaj zukrwan iemoge
>>212725695W Bieszczadach jest ogromny pokład ropy ale duży olej nam zabrania wydobycia
>>212726176ale cwel kurwa
>>212725991poland mentioned
cisco ma jakieś za darmo certyfikaty do zrobienia ale anon kiedyś mówił że takie to są niezbyt do cv
przykro mi, że twój ojciec był pijakiem i cie bił
ale czy powinieneś mieć do mnie pretensje, że mój taki nie był
>>212726783tak powinnienes placic mi pieniadze
>>212725367i baza, homo sapiens sami decydują o tym czy żyć czy nie
x1Jnr9w
md5: cd32617774ffcdb72e0f8723939ee764
🔍
łapiecie coś za perły bojs?
nastanie dzień bez anime, ale nie dziś