ale mnie naszła ochota na przesłuchanie soundtracka z f:nv
seks z animkami to zdrowie
póki policja się nie dowie
zdun chuj, śmieć, pedofil, przegryw, syneczek mamusi i totalny lamus
>>213384528AI cipa, moja ulubiona
>>213384510 (OP)/rzeczpospolita prolska/
rozkułaczyć prywaciarskie kurwy
>>213384625wielu próbowało przed tobą i nikt nie wyforsował
>>213384550zapytaj go o stance na pedofilii
>>213384675to nie powód by się poddać
codziennie milion animek idzie spaćq, bez żadnego jusa dobranocnego
>>213384714uwaga podszyw
>>213384720aryjskozakodowany post
boze rozpierdolde sobie glowe chyba
>>213384714nie pytałem czy pytałeś
i tak mi się ten obrazek znudził
>>213384757musimy zanieść płomień favstiańsko-niczeańsko-stirnerowskiego vrilu do normików a kula śnieżna sama się zacznie toczyć
kutas mi flaczeje w ręcach
>>213384757gotowy na wpierdol od czerwonej gwiazdy pizdusiu?
>>213384625>rozkułaczyć prywaciarskie kurwynom to
>>213384862Św. Baza nazbolczadzi jesteśmy tak bardzo z powrotem jarvis sprawdź cytaty strassera a potem wklej bez kontekstu jako opis na GG może moja kruszyna wreszcie zrozumie że ją potajemnie kocham
boze nic nie Est kurwa cikewaewe po co ja kurwa zyje
kto jest najlepszym polskim przedsiębiorcą i dlaczego jest to raphael brzosberg?
>>213384974skąd przeklejka
>>213384966kup google piksel
>>213384966brytyjskie = gówno
nigdy nic brytyjskiego nie kupuj
>>213384936na pewno jakaś zczerwonopigułkowana altka doceni anona na chybił-trafił na GG za posiadanie pierwiastka favsta w swojej dvszy i napisze do niego by podyskutować o tym jak zniszczyć libleft i wprowadzić partię nazbolską do sejmu
>>213384960tak sie nie robi utenie
dlaczego polska prawica tak ochoczo i walecznie broni interesów żydowskich biznesmenów?
>2 minuty bez posta
>ZDECHHHHHH
czy to jest ten słynny zumerski attention span
>>213385096bo... yyyy... silne państwo minimum o algo (nigdy w historii nie istniało coś takiego)
>>213385114nitką rządzi mafia (zbiry)
>>213385119nic ci nie zrobią kurwy, nic nie widać przecież
>>213385131słyszałem, że zbiry ostatnio rozjebały szefa mafii animkowej D. Cirnuchskiego
ja jestem tylko małym dziennikarzem w dużym generale
>>213385096bo to nieironicznie wszystko żydy i szabosgoje każdy jeden prawicowy celebryta którego pokazują w mediach, nie 20%, nie 40%, a 100% od góry do dołu każdy jeden
>>213385072w takim razie ide ruchać
>>213384982>pixelpowodzenia z wymianą baterii
>>213385224idź i płódź aryjskie potomstwo
>>213385247nikt teraz nie wymienia baterii
>>213385253jestem JE Słowianinem wszakjednakże
>>213385096polityka to teatrzyk dla gojów
>>213385247dziadek... juz sie nie wymienia baterii w telefonach
>>213385262normiki nie wymieniają baterii, anon sam otworzy telefon i wymieni
>>213385262>>213385274ja wymieniam i google też wymienia jak chujowe zamontują
https://arstechnica.com/gadgets/2025/07/a-mess-of-its-own-making-google-nerfs-second-pixel-phone-battery-this-year/
>>213385288anon nie używa tyle telefonu by mu się bateria zużyła by trzeba było wymieniać
>>213385273słowacy to też są słowianie a niby byli aryjscy
>>213385306o to to to to to desy yo
cwel oski wyjaśniony
>>213385273wleciał niedawno patch, żeby białasów zbuffować i słowianie zaliczają się pod białych
bardzie słowian zbuffowali, bo czary, które działają tylko na bestie nie działają już na słowian
>>213385377jak jesteś biały to jesteś w tej samej grupie co holendrzy angole czy niemcy a to są zjeby i idioci i debile
bycie białym to wzdryg Słowianczadzi nie możemy przestać wygrywać
>>213385306niebezpieczny poziom stężenia bazy
>>213385306kurwa nie bazuj tak na lewo i prawo, bo zaraz ktoś oberwie
>>213385422wracaj do domv słowianczłowieku
otwieram zimnego dr pepperka w puszce
>>213385327>>213385432>>213385462jeszcze nagraj to swoje autofellatio
samopedale jebany
>>213385464już niedługo bo chcą mi zabrać zasiłek
>>213385477volcel jakbyś nie
fajna śmieszna seria ale nie wiem jak ludzie do tego walą, do jakich scen? siusiaczek się obudził w 2 odcinku ale to by było na tyle
>>213385477>18 i już diluje cipom na lewo i prawo
>>21338553918 to stara na takich aplikacjach
>>213385487>>213385505>>213385527przestańcie się podszywać pode mnie
tylko ja istnieję w tej nitce!
>>213385477z twarzy troche chłop nbk
>>213385526wszystkich pierdolony pedale jeszcze miesiąc o tym bloguj
niestety alteczka mi nie odpowiedziala przez caly dzien
podobno ma dzis koncert ale mogla cos kurwa napisac nie?
>>213385306ja dużo używam bo ma dobry zasięg blutuf a pc to mi kurwa zrywa 2 metry od kompa mimo że już 3 karty wymieniałem z blutufem, na pci-e i na usb
pamiętam jak kiedys był tu jeszcze jeden anon i nie musiałem sam wymyślać scenariuszu nitki
>>213385516>już niedługo bo chcą mi zabrać zasiłekbiali ludzie (belgowie) pracują na niebiałych nachodźców ekonomicznych (psolaków)
>>213385547jesteś mną a ja tobą, wszystkie posty to moje posty
COOOOO?!!!! właśnie dostałem od gabena powiadomienie że Titan Quest II zostało wydane w fazie wczesnego dostępu kosztuje 111 złotych trzeba kupić ale cena coś niska myślałem że z 250 złotych będą chcieli na premierę
>>213385584ile ty już to larpuejsz?
>>213385582w 2 dniach te serię wspomniałem zapluty karle reakcji
>>213385584aj anon trzeba było nie brać leków
>>213385601>biali ludzie (belgowie) pracują na niebiałych nachodźców ekonomicznych (psolaków)i to jest piękne
>>213385584jest zajęta bo oski ją właśnie stuka po dziurach
>>213385621na /v/eddicie pisali że to tylko za akt 1
>>213385584altka na koncercie to przelizała się z co najmniej 3 typami i co najmniej 1 ojebała kolbę w kabinie
>>213385623no ale to nie larp
napisalem jej wierszyk moze jej wysle jak sie obudzi z ketamine hola
karmicie jusami to larpuje
tak ciężko zrozumiec?
>>213385526bardzo fajne było, właśnie skończyłem. uderza prosto w mój femdom fetysz a utena to królowa.
jak macie więcej takich femdom yuri to dawać.
>>213385666pan jezus bug cie wyjasnil demonie jebany
>>213385701to naprawdę nie ma znaczenia
>>213385674okej wierzę ci :3
>>213385601klękaj belgijski chamie przed polskim Panem
>>213385477nieironicznie, jakby kochała to tak
>>213385714gdzie kiedy
>>213385721bazvnia żbsz
słowianie musieli zbudować solo cywilizację,co najwyżej inspirując się innymi, dosłownie anon
białasy dostały wszystko w spadku po starych, dosłownie oski
słowianie to najbardziej anońska rasa jaka istnieje
O KURWA O KURWA JA PIERDOLE ANONI
MESSI NIE ŻYJE
>>213385662a dobra doczytałem na steamie że w tej fazie to tylko 15 godzin gry udostępniają, to muszę niestety jeszcze dłużej poczekać na najlepszą grę dekady, cierpliwie będę czekał dalej ale przez chwilę się już podjarałem że gra już gotowa eh
zaczynam odliczanie kiedy normiki z mojego otoczenia wezma rozwod
> Przydomowe działki (tzw. przysadybne hozjaistwa) był filarem, który ratował niewydolny system kołchozowy. w latach 60.–80. XX wieku przydomowe działki, zajmujące zaledwie 2–3% areału rolnego ZSRR, dostarczały ok. 25–30% produkcji żywności, w tym większość warzyw, owoców i mięsa.
Hahahha XDDDDDDDD jakby się ktoś zastanawiał czemu to gówno upadło
>>213385710utena to dosłownie ja
>>213385867prawie przeczytałem
>>213385873...
to chodź na seks
>>213385941napisz coś ciekawego
>gaczakurwy
>umawiają się na gejseks
zero zaskoczenia
>>213386069włącz filterki debiru
>>213386158śmieszne i słodkie
>>213386086https://sleazyfork.org/en/scripts/543730-4chan-media-b-gone
dalej nie wiem po co kreia uratowała zaalbara jak ten chodzący dywan nic nie zrobił i go koniec końców wyjaśniła mira (która też chuja zrobiła na malachor v)
>>213386185a jest coś że moge cały tag z booru wrzucić?
>>213386214 (ja)
>zaalbaranie zaalbara tylko tego drugieo łukiego*
chłop robi akrobacje z proksy a ja go wyjaśniam jednym guziczkiem jahaha
Jestem stosunkowo młodym chłopakiem, dziewczyny nie mam, bo też nie chce mieć, jestem bi, ale raczej wolałbym mieć chłopaka, ale też nie chce go mieć na razie, albo w ogóle. Także nawet tutaj nie ma opcji, aby mówić o jakichkolwiek planach zakładania rodziny. Moi rodzice jednak uparcie nie chcą przyjąć do wiadomości, że ja po prostu nie chce mieć dzieci w przyszłości. Kiedy wchodzę głębiej w argumentację czemu, to z reguły patrzą na mnie z takim oburzeniem luh poważnym rozczarowaniem.
Ja o dzieciach ogólnie myślę, w sposób bardzo egzystencjonalny. Często się o nich dyskutuje jak o rzeczach, że dzieci się ma, bo się chce. Że albo trzeba mieć dzieci bo to naturalne, Boże nakazanie wręcz, albo bo dojrzewa się do ich posiadania i wtedy się po prostu chce je mieć. Mnie przeraża fakt, że to zwykły popęd może zadecydować o tym, czy powstanie nowe życie czy nie i czy czyjeś życie się odmieni czy też nie. Nie uznaje egoistycznych przesłanek za posiadaniem dzieci, że "chce mieć dzieci bo chce być rodzicem, wychowywać, bawić się itp." Zresztą to bardzo często jest takie autorytatywne, że rodzice mają tendencje planować swoim dzieciom zainteresowania, zabawy, a czasami wręcz kariery. Mało kto myśli o nich, że kiedyś będą dorosłymi ludźmi z własnymi problemami, własną osobowością, własnymi celami itp.
Jednocześnie spotkałem rodziców którzy mówią, że im się należy szacunek z samego faktu bycia rodzicem, że sam fakt poczęcia i wychowania wystarcza. Bo też mam wrażenie że ci rodzice często zawieszają sobie nisko poprzeczkę: "nakarmiłem, ubrałem, wychowałem, to powinno być wdzięczne". Dziecko powinno być wdzięczne za to że rodzic nie złamał prawa i nie czynił świadomie zła, że go nie porzucił, że nie był patologiczny. To bardzo idiotyczne, patrząc z perspektywy tego, że przecież to sam rodzic chciał mieć to dziecko.
>>213386239hanhara
ponieważ Kreia Jest Bardzo Mądra
>>213386134*przełyka ślinę* t-tak...
>>213386128delish.
zrobiłem podejście do tego izekaja ale taki kurwa slop że aż zęby trzeszczą, niby miała to być komedia parodia izekajów a wyszedł slopmaxx
Zarazem to dziecko nawet jak dorośnie, nadal musi traktować tych rodziców jakby mieli nad nim władzę, musi liczyć się z ich zdaniem itp. Rodzicielstwo w takim ujęciu staje się dosłownie walką o władzę nad życiem. Dziecko nie ma takiej samej pozycji jak rodzic i nigdy nie będzie miało, zawsze ma być uległe, a to rodzic łaskawie decyduje jak duży stopień wolności ma dziecko.
Szczerze mówiąc przeraża mnie to, oczywiście wiele tych przypadków to toksyczni rodzice, ale nadal zastanawiam się jaki proces myślowy stoi za decyzjami życiowymi tych ludzi. Pewien procent dzieci pochodzi z wpadek, nie jest to tajemnica, ale po takich dyskusjach i opiniach zastanawiam się jak duży jest to procent. Czy Ci rodzice chcieli faktycznie mieć dzieci, czy też po prostu czuli presję społeczną, czy zostali postawieni przed faktem dokonanym w postaci wpadki.
Jednocześnie oczywiście pojawia się pytanie, że no jak wszystko ma funkcjonować, skoro ludzie nie chcą mieć dzieci, ale to też absurd. Życie ludzkie w debatach o demografii zostaję sprowadzone do zasobu siły roboczej i przepływów pieniężnych. Dzieci trzeba mieć żeby świat istniał, czyli trzeba ciągle składać w ofierze kolejne pokolenia aby świat się kręcił. Człowiek zostaję zdegumanizowany i sprowadzony do roli zasobu, który musi od siebie dawać rzeczy, a zarazem musi być posłuszny władzy.
Ja tak to trochę widzę, a jakie wy macie odczucia? Wiem, że mój pogląd może być odosobniony, dlatego chcę się zderzyć z innymi poglądami na ten temat.
>>213386300może jak kiedyś zrobie replay ale z modem który przywraca cut content to będzie to miało więcej sensu
>>213386304tranzycję w walidnego chłopa
>>213386300>>213386304Napisałem o 11 latach izolacji, ale w zasadzie mój problem rozpoczął się już 14 lat temu, wraz z rozpoczęciem liceum. Do czasu choroby ojca byłem dość szczęśliwą osobą, ale gdy tata zachorował na reumatyzm i jako rodzina musieliśmy żyć przez pewien moment za 1000 zł miesięcznie, mam wrażenie, że wtedy życie się dla mnie skończyło. Gdy się to wydarzyło, byłem w gimnazjum. Jesteśmy z poświęconego, po zmianie ustrojowej, miasta prowincjonalnego, ~90 tysięcy mieszkańców, z którego wszyscy ludzie, którzy mają odrobinę potencjału i pieniędzy w rodzinie, wyjeżdżają. Ja sam, wraz z rozpoczęciem liceum, przestałem wychodzić na podwórko do kolegów, dlatego że ich, nazwijmy to, „zainteresowania” zaczynały być wtedy coraz mniej ciekawe i widać było pierwsze poważne problemy związane z tym, jak się demoralizowali.
Ja również jestem osobą zdemoralizowaną. Nie nawiązałem żadnych znajomości w liceum, oprócz jednego kolegi, z którym rozmawiamy na słuchawkach raz na dwa tygodnie. Nie było nas stać na życie społeczne. Chodziłem w jednych podartych spodniach i nawet chodziłem godzinę na piechotę, bo nie było nas stać na bilet autobusowy. Wcześniej wychodziłem tylko do szkoły, dziś nie wychodzę z domu w ogóle. Oprócz kilkuminutowego spaceru dookoła bloku nie jestem w stanie zrobić nic. W urzędzie pracy nawet mi powiedziano, że dobrze, żebym poszukał leczenia psychologicznego, zanim poszukam nawet pracy, której i tak tam nie ma. Jestem uzależniony od internetu, od roku nie wyszedłem praktycznie w ogóle z domu. Mam wrażenie, że wszyscy wartościowi rówieśnicy wyjechali do dużego miasta. Ja nie miałem wsparcia finansowego ani nie znalazłem siły, żeby się tam dostać.
no dobra, trochę polubiłem nagaciarza
hmmm o co się cwel znowu zesrał że znowu postuje gore
>>213386369o to co zawsze
>>213386336nie grałeś z tslrcm? zrób to jeszcze dzisiejszej nocy
>>213386368nagaciarz bo chodzi na samych gaciach?
Dziś już mam 30 lat, młodość kompletnie zmarnowaną. W pewnym momencie zaakceptowałem życie w takim maraźmie, ale ból emocjonalny zaczął się nasilać wraz ze starzeniem. Gdybym ciągle miał 19 lat, nie widziałbym nawet problemu w tym, co się wydarzyło, zawsze mógłbym zacząć od nowa. Ale świadomość, że nic ze mnie nie będzie i zestarzeję się poza jakikolwiek swój potencjał, jest bardzo bolesna. Nic nie działa na moją korzyść. Nie jestem ponadprzeciętnie inteligentny, moja rodzina nie ma pieniędzy, nie jestem z dużego miasta, nie wiem, jak się tam dostać. Nie jestem już młody, nie mam pracy, a po latach zatraciłem jakąkolwiek wolę walki. W szkole zawsze byłem lubianą osobą, miałem powodzenie i wyrażały mną zainteresowanie nawet najpopularniejsze laski w LO, ale i tak miałem tak duże kompleksy związane z naszą biedą, że nawet do nich nie wyszedłem, bo nie byłoby mnie stać, żeby nawet pójść wtedy na randkę. Dziś to bez znaczenia, bo ludzie i tak widzieliby we mnie jednostkę patologiczną, i w wieku 30 lat, po takim bezrobociu, nikt nie brałby mnie nawet pod uwagę. Tym bardziej, że nie wiem nawet co to znaczy być wśród ludzi, bo od końca szkoły do nich nawet nie wyszedłem, już nawet nie wiem jacy są.
Do końca życia będę musiał żyć z bólem utraty młodości i braku perspektyw. Nie wiem, jak stworzyć sobie szanse. Jeżeli młodzi ludzie dziś, po studiach, nie mogą znaleźć pracy, nie dostaną umowy o pracę i nie mogą liczyć nawet na mieszkanie w dużym mieście, to gdzie plasuje to moje szanse w tym wszystkim? Nic już ze mnie nie będzie, to nawet nie jest życie, ja wegetuję. Nie dam rady się już z tego podnieść, bo mam wrażenie, że próg wejścia w naszej rzeczywistości jest za wysoko. Wygrali tylko ci dobrze sytuowani i ci, którzy byli gotowi włożyć tytaniczną ilość pracy. Ja upadłem i już przez lata nie wstałem.
>>213386369nie wiem, przydałby sie jakiś cwelolog w nitce
>>213385325>>213385477Tylko w tym tygodniu złapałem się na dwóch promocjach. W żabce monstery zawsze były w promocji po 2. Nagle zrobili na 3 i napisane to czarnym drukiem na czerwonym tle praktycznie nie do zobaczenia. Z przyzwyczajenia kupiłem dwa i dupa promocji nie ma. Byłem też w lidlu i oczywiście najpierw zeskanowałem aplikację, nabiłem 6 mlek i dupa promki nie ma. Okazało się że AKTYWOWAŁEM tylko 5 promocji a tą akuratnie jedną z 30 ominąłem... No i dziennie się pomyli tak kilkaset osób w całej Polsce i cyk zarobek jest. Moim zdaniem te promocje powinny być prostsze (np maks zeskanowanie apki a nie jakieś kupony) i bardziej czytelne, a żerowanie na przyzwyczajeniach i nieuwadze powinno być ukrócone. Tak wiem, że mogłem se doczytać, ale chyba każdemu się zdarza szybko coś ogarniać albo właśnie z przyzwyczajenia. Co o tym sądzicie?
2h walenia i skończyłem na okładce tego dożyna kazirodczego z dużą kuzynką i niższym kuzynem
czysto na duszy mam
wiecie który bo to popularne było jak wychodziło, to z tym stawaniem na pieńku żeby dosięgać pizdy
a zjebkowi mela na morde
>chujowa edycja, cudza :{{{
>chujowa edycja, moja :OOO
nigdy się nie zmieniaj grubasku
>>213386436>>213386443Cześć!
Googlałem i szukałem na własną rękę, ale nic nie znalazłem, to pomyślałem, że spytam tutaj.
Szukam sobie aplikacji do zarządzania finansami (budżety, cele itp), ale takiej, do której nie trzeba każdej transakcji wklepywać ręcznie, tylko ściągnie te dane z banku. W Millenium mówili mi, że to możliwe, ale nie polecają żadnych konkretnych, bo nie promują produktów innych firm.
Używacie czegoś takiego? Polecacie coś?
>>213386384kurde nie chce mi sie żbsz
2 dni temu sie męczyłem z bugiem w którym po zebraniu rady dżedaj i przylocie na dantooine miałem blackscreena po wyjściu z ebon hawka i musiałem jakieś pliki tmp usuwać w trakcie gry
>>213385186dużo shortów mam z nim
ale i tak nie obejrzę bo po dr. house czuje sie spełniony
najlepszy serial
a ten breaking bad i better call saul to średniaki dla napływów netflixowych
ja jestem kimś bo... jestem i już
Kontekst: Karol Wójcicki ("Z głową w gwiazdach") miał zaplanowany i zatwierdzony przez ESA wywiad ze Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim o charakterze popularnonaukowym przy okazji festiwalu muzycznego w Łodzi. Wywiad ten został w ostatniej chwili w niejasnych okolicznościach odwołany. Wpis Karola opisujący całość tamtych wydarzeń można przeczytać tutaj.
Wczoraj "Z głową w gwiazdach" opublikował na Facebooku dalszy komentarz odnośnie tych wydarzeń. TL;DR: Wkradła się polityka, a post Sławosza w mediach społecznościowych sugerujący manipulacje faktami, hejt i ataki na rodzinę ze strony osób, którym nie udało się z nim spotkać, zaskoczył kompletnie Karola Wójcickiego. Ponadto wywiad naukowy w Uranii (który wrzucałem na r/Polska: https://www.reddit.com/r/Polska/comments/1mde6nm/wywiad_popularnonaukowy_jak_pachnie_kosmos) okazał się być sklejony na szybko w reakcji na piętrzące się problemy wizerunkowe wokół naszego astronauty.
Czyżby okazało się, że nie wszystko jest tak super, a robienie śniadaniówek itp. w pierwszej kolejności po powrocie z misji nie jest jednak dobrym pomysłem? Muszę przy tym zaznaczyć, że zdecydowanie potępiam hejt na Sławosza i jego żonę czy też kwestionowanie prawdziwości misji (!).
>>213386500https://kotor.neocities.org/modding/mod_builds/k2/full i bzikaj
>>213385478baza na zdrowie
u mnie czeka na dzisiejszy wieczór mtndew spark ten duży żabkowy
on tylko w żabkach jest a w normalnych sklepach go nie ma
tak być nie może
>>213386537dobra dodam do zakładki i pobiorę jak mnie najdzie ochota
teraz gram w boomerslop (deu sex)
>>213386368za tego gifa co go postuje?
>>213386583>>213386553Właśnie odebrałem telefon od miłego Pana, który miał ważne ogłoszenie dla mieszkańców jego gminy. Tylko na pytanie, o jaką gminę chodzi zaczął mi opowiadać jak to w całej Polsce, we wszystkich gminach szukają operatorów czystego powietrza, czy coś xd Nie wiem dokładnie bo w tym momencie ponowiłem pytanie z jakiej gminy dzwoni i cyk bot się zapętlił i zaczął lecieć całą opowieść od zera.
Życzę drodzy /polacy/ powodzenia w nowym projekcie, może wam uda się otrzymać tak zaszczytne stanowisko xd
>>213386443>chujowa edycja, cudza>zajebista edycja, mojanaprawiłem to dla ciebie
>>213386553dzięki
>>213386649tak sie powinno robić animkarzom
>>213386572Cóż za szkoda.
>dzień dobry państwu, nowy odcinek stratedży end fjuczer
>niemcy odnajdują się w obecnej sytuacji nowego rozdania geopolitycznego
>a w polsce jak zwykle okazja jest zaprzepaszczana
>powinniśmy iść w drony, armię nowego wzoru, w ejaj, prywatne firmy powinny to forsować
>a jest paździerz
>są pompatyczni kretyni, jakość polskich elit jest rozczarowująca
oni te filmiki z generatora już chyba robią, od 10 lat to samo
>>213386653mentalne przedszkole
>>213386676>>213386668>>213386658Piszę ten post jako formę głośnego zastanawiania się, które może pobudzić ludzi do ciekawych refleksji, odpowiedzi, polemik i krytyk.
Otóż jako człowiek zainteresowany ekonomią, historią, studiujący socjologię no i ogólnie żyjący w obecnym krajobrazie politycznym zadziwia mnie tendencja wśród ludzi do widzenia rynku jako czegoś co wcale nie ma struktury władzy. Państwo oczywiście jest bardzo widocznym i mimo-wszystko dość przejżystym systemem władzy. Zakulisowe rzeczy się dzieją, korupcja, nepotyzm to wszystko wystepuje, ale sam fakt że wiemy o tym, pokazuję że ta struktura jest nadal bardziej przejżysta, niż struktura rynkowa. Wielu ludzi myśli o rynku jako masie niezależnych firm, różnego rozmiaru, co konkurują, współpracują lub są wobec siebie obojętne. Mało ludzi myśli jednak o tym jak o czymś co ma warstwy, gdzie na dnie są te wszystkie JDG, firmy rodzinne czy małe zakłady, wyżej bardziej złożone organizację współpracujące z jakimiś stałymi partnerami itp, a najwyżej korporację, czyli byty działające na rynku akcji, opierające się na szerokiej organizacji pracy przez outsourcing lub samodzielne wykonywanie poszczególnych zadań, nie mające jednolitej struktury własności, złożonej z wielu nawpół-autonomicznych organizacji zależnych od siebie i poddanych zasadom narzucanym przez główne kierownictwo.
>>213386676ja po prawej
ty po lewej
>>213386696>>213386692Wbrew obiegowej opinii wiele firm wcale nie musi konkurować ze sobą, ta warstwowośc rynku nie polega tylko na różnicy wielkości, ale też zależności od globalnego rynku. Doświadczenie wielu ludzi pokazuje, że zakłady nieefektywne: takie co nie dbają o jakość produktów, nie dążą do stałego rozwoju, nie dążą do jak najniższych cen, nie reklamują się mocno - mogą przetrwać bardzo długo, a nawet się rozwijać. Wiele działalności gospodarczych po pierwszych burzliwych latach, w których mogą stracić wszystko ( większość firm nie przeżywa pierwszych 3 lat działalności), znajduje jakąś niszę i pozycję w całej strukturze. Firmy walczą przede wszystkim o kawałek popytu, który zapewni im odpowiedni obrót. Wbrew teorii neoklasycznej konsumenci nie są najbardziej elastyczni, łatwo się przyzwyczajają, a o wiele ciężej im zmienić nawyki, wielu ludzi potrafi długo kupować jakieś produkty, pomimo ich rosnącej ceny lub spadającej jakości. Ludzie też przywiązują się nie tylko do marek, ale też samych lokali. Ta rutyna sprawia, że firmy mają jakieś pole manewru, mogą podejmować pewne działania lub też ich zaniechać. Jeśli firma ma mocny fundament popytu i ma szczęście lub potrafi go rozbudować, to jej siła stopniowo zaczyna rosnąć, może zacząć wpływać na strukturę lokalnego rynku, a jeśli urośnie wystarczająco mocno, także na rynku krajowego. Bo oczywiście system jest stabilny, ale nie oznacza że nie zmienia się w czasie. Można powiedzieć, że pewne stopnie rozmiarów firm są bardziej ruchliwe, a inne mniej. Na dole i na szczycie ta ruchliwość może być duża, ale czym bliżej środka, to raczej jest mniejsza, w samym środku może być duża, bo też to jest miejsce, które determinuje czy firma przejdzie wyżej, czy spadnie czy pozostanie w miejscu, ale w pozostałych strefach jest raczej stabilnie.
czytam wszystkie przeklejki bo zajebiście bardzo LUBIĘ CZYTAĆ
>>213386736W tych zmiennych stopniach ruchliwości tkwi władza firm, jeśli firma długo zaklepuje jedno miejsce to może roztaczać większe wpływy i narzucać wchodzącym na dany poziom uczestnikom swoje zasady gry. Czym większa firma i bardziej osadzona w systemie, tym większa jej siła. Jednocześnie ta rosnąca siła wpływa też na polityków oraz społeczeństwo. Korporacje w pewnym momencie są tak duże i obejmują taki obszar wpływów, że ingerencja w politykę jest często koniecznością, aby utrzymać się na szczycie trzeba grać nieczysto. Wiele ludzi kompletnie to pomija, myśli że domeną firmy jest rynek, a polityka to inna rzecz, kiedy tak naprawdę firmy to też aparaty władzy. Posiadanie dużych sił produkcyjnych, zdolności wpływania na życie lokalnych społeczności (np. Przez zatrudnianie ludzi ze społecznosci lokalnej lub narzucanie standardów innym uczestnikom rynku lokalnego), a w końcu posiadanie działu prawnego, działu reklamowego, konieczności organizacji ogromnej struktury i posiadania ogromnych zasobów to wszystko siła rzeczy przekłada się na siłę polityczną i fakt, że firmy też są uczestnikami życia politycznego. Jednakże o ile w państwie wybiera się rządzących w wyborach, to firmy oraz osoby które nimi zarządzają nie są tak samo wybierane, bo też konsument nie myśli raczej czy wybierając pomiędzy Pepsi lub coca-colą głosuję na tego kto ma wpływ na politykę spożywczą np. W takim USA.
Po co ten wywód? Po to by pokazać jakim absurdem są stanowiska pokroju anarchokapitalizmu lub liberalizmu ekonomicznego, które uważają że wycofując państwo z danej sfery życia, nie oddają jej udzielnym książętom rynku. Firmy od państwa zależą, a gdyby nie zależały to by same takim państwem były. Nie sądzę by Amazon miał opory by w iście mafijny sposób wymuszać opłaty, które de facto byłyby podatkami, gdyby miał ku temu sposobność. Państwo to wygodny chłopiec do bicia, który zbiera ciosy które inaczej dostałyby korporację.
A co wy o tym myślicie?
Myślę o przejściu Szlaku Orlich Gniazd z Częstochowy do Krakowa w połowie sierpnia lub połowie września.
Studiuję i byłby to mój pierwszy trekking. Spędziłem dni czytając artykuły na ten temat i wiele postów. Chciałbym się dowiedzieć przede wszystkim, czy można biwakować i jak sobie z tym poradzić bez noclegu. Prawie każdy artykuł i post wspomina o takiej możliwości, a jeden nawet zawiera zdjęcia, ale nie rozwija tematu. Chciałbym się dowiedzieć, najlepiej od kogoś, kto już tam był, gdzie dokładnie mogę rozbić obóz. Będę sam, z namiotem i śpiworem, bez rozpalania ogniska ani niczego innego.
Pytanie, czy jest to w ogóle dozwolone, a jeśli nie, to dlaczego wspomina o tym praktycznie każdy podróżnik, który tam był. Każda sugestia mile widziana.
>pół nitki ukryte
dalej nie wiem co on chce osiągnąć
>>213386814Mam problem. Zamówiłem sobie małą zmywarkę kompaktową którą postawiłem na blacie. Przyszedł czas na dorobienie "trójnika" z zaworem przy kranie naściennym (nie mam innej możliwości bo rury są zatynkowane i idą prosto do łazienki). Wszystko poskładane, uszczelki na miejscu i nawet taśmą teflonową uszczelniłem gwinty a tu problem - cieknie. W kranie wstawiona jest gruba (z 4-5mm) uszczelka która już jest skamieniała ale jeszcze działa, uszczelki których użyłem to standardowe uszczelki z Castoramy (nwm z 2-3mm). Pomyślałem sobie, że pewnie za mało teflonu albo się uszczelka podwinęła a tu zaskoczenie - uszczelka przecięta, nowe elementy są ostre i nie wiem czy dokręcam za mocno czy uszczelki są za cienkie. Nie mam pojęcia czy szukać grubszych czy wstawić uszczelki z fibry (podobno bardziej odporne). Jestem laikiem to fakt ale nie sądziłem że dodanie dwóch rurek mnie przerośnie.
Tl;dr: Rura przecina mi uszczelkę i nie wiem czy szukać grubszych czy użyć fibry
Poradzicie proszę
https://www.youtube.com/watch?v=0zTMEiH4WZs&t=18s
ale zesty skurwiel
>>213386833Partia nie wygrała wyborów (przypomnę: wybory wygrało w 2023 roku Prawo i Sprawiedliwość, które nie rządzi tylko dlatego, że nie miało zdolności koalicyjnej) i aktualnie mamy rząd stworzony z koalicji kilku różnych ugrupowań, z których każde miało kompletnie inny program wyborczy, tak naprawdę od prawa (PSL) do lewa (Lewica). Nie słyszę tak głośnego upominania się o realizację programu i oskarżeń o oszukanie społeczeństwa wysuwanych konkretnie wobec Lewicy czy P2050. A rozlicza się głośno KO jakby rządzili samodzielnie. Przecież to chyba logiczne, że partia, która nie rządzi samodzielnie nie zrealizuje w całości swojego programu wyborczego.
Czy ten upór na "100 konkretów" i "Tusk nie dowiózł" to jakiś sprytny spin prawicy, który łyknęło mnóstwo ludzi?
>>213386908ja też bo nudy pa
>>213386908dobranoc, też idę spaćq
>>213386814smutny człowiek
ale szatniarz ładnie posprzątał
>>213387010takiemu to się podwyżka należy
>>213386930>>213386935dobrej nocy misie pysie kolorowe :3
>>213387020>>213387010Niestety jest tak, że starsza osoba z naszej rodziny jest w bardzo kiepskim stanie. Na tyle kiepskim że już się zaczynamy żegnać.
I tu wkracza nasza służba zdrowia, cała na biało.
Potrzebne jest na biegu wyrobienie karty DILO, żeby to zrobić potrzebne jest skierowanie od państwowego internisty "na NFZ". Ten sam lekarz pracujący prywatnie już takiego skierowania nie może wypisać... Idziemy więc do przychodni, tam gdzie chory leczy się tak naprawdę całe życie, przedstawiamy jaka jest sytuacja, że potrzebne jest tylko skierowanie, nawet nie trzeba żadnych badań robić, szybka wizyta.
- Nie da się, nie ma numerków na dzisiaj.
- To może coś na jutro?
- Na jutro nie zapisujemy, chory przyjdzie jutro rejestracja działa od 7:15, tylko trzeba przyjść wcześniej bo jest kolejka.
- Chory ma 95 lat, ledwo chodzi i nie przyjdzie żeby od bladego świtu stać w kolejce po numerek.
- Nic nie mogę zrobić, nie zapisujemy na kolejne dni. Ewentualnie można dzwonić.
Tyle że doskonale wiem, że przed 9:00, jak już dawno nie ma numerków, tam nikt nie odbiera.
- Może jakaś wizyta dodatkowa, może się lekarz zgodzi?
- Nie da się, nie ma numerków na dzisiaj.
Kurtyna.
Dzień doberek, pierwotnie chciałem zrobić posta z prośbą o polecenie jakichś ręczników do naczyń ale korzystając z okazji rozszerzę to na dyskusję ogólnie związaną z czystością w domu. Zapraszam do polecania produktów, które wykorzystujecie do ogarniania w domu.
Ode mnie:
• Cif uniwersalny odkamieniacz - mam twardą wodę i ten płyn super się sprawdza + ładnie pachnie
• Ściągaczka do wody pod prysznicem - must have do twardej wody
• Durgol do odkamieniania fantastycznie się sprawdza
• Zestaw szczotek, które można przypiąć do wkrętarki - fajnie się sprawdzają do zabrudzeń mocniejszych, mam jakiś pierwszy lepszy chiński zestaw z Allegro, jest ich mnóstwo
• Pink stuff spray uniwersalny - spoko płyn do czyszczenia w gruncie rzeczy czegokolwiek, chociaż denerwuje mnie jego zapach
https://www.youtube.com/watch?v=GdNjgQ6IRgA
>10:04
>niemcy dogadali się z usa
>niemcy dogadali się z londynem
>niemcy dogadali się z francją
>francja wycofuje się z współpracy z polską
make poland bufferzone again
przed polską piękna okazja na nowe zwycięstwo moralne
>>213387020podwoimy jego płacę
>>213387315>>213387293>>213387234Specjalnie sobie ustawiłem trasę, żeby mieć przynajmniej 30 minut przesiadkę, bo wiadomo, z PKP może być różnie.
Wyobraźcie sobie moje zdumienie, kiedy usłyszałem "opóźnienie 100 minut."
Ale teraz sól do rany.
Na szczęście na drugim końcu dworca był pociąg, który jechał do warszawy trochę wcześniej niż opóźniony o 100 minut pociąg, konduktor powiedział, żebym spróbował się przesiąść tam to moze będą mogli opóźnić moją przesiadkę o te 20 minut, bo wiele ludzi też się przesiada.
Po 30 minutach czekania na dworcu, widze, jak mój pierwszy pociąg jednak nie czeka 100 minut, i odjeżdża, nim zdążyłem do niego dobiec.
Pociąg 2 też ma opóźnienie i nie ma szans, że zdąże na przesiadkę.
Następny pociąg mam o piątej nad ranem :>
>>213387293uffffffffffff czemu każda kobieta nie może mieć takiej figury
a przy okazji, o co chodzi?
>>213387293>>213387350jane ford chyba? waliłem dzisiaj do niej
cirnuch ma takie słuchawki
>>213387350bardzo dobrze że nie każda suka to świniauderzeniowa
>>213387430>jane ford chyba?chyba nie, bo nie mogę znaleźć
no szkoda, chociaż i tak nie miałem zamiaru dzisiaj zbirować
>>21338759910 lat temu by to aktywowało moje neurony
obecnie tylko robi to ciężka pornografia
czy ściągnięcie skóry z żołędzia powinno wymagać użycia siły?
>>213387615tak
to jest zabezpieczenie przed kurwami, żeby nie zabrały ci prawictwa i ukradły spermę
jak luźno schodzi to ty oski
>>213387599dziwny dziurawy ten cyckonosz
>>213387599ma biodra jak jakiś mutant
>>213387976nomć, nie trzeba być 10/10 by się brzydzić wynaturzeniami
widać że coś sobie wstrzykiwała czy chuj wie co w biodra/dupę/uda, coś jest nie tak z tym obszarem
NIE chce jzu kurwa zyc ja pierdole ja nie chce jzu kurwa zyc
>>213387599oczywiście że dziwka jest po operacjach i ma wciśnięty plastik w mięcho, widać na 1 rzut oka
absolutnie obrzydliwe
>po operacjach i ma wciśnięty plastik w mięcho, widać na 1 rzut oka
>absolutnie obrzydliwe
przyszłość jest teraz, starcze
>>213388441a niech się dziwki tną, nie mój problem
kiedyś cięły sobie nadgarstki a teraz dupy i cyce, jebnięte kurwy będą jebniętymi kurwami
ufff ale gorący farsz do suki hnnnng
D76
md5: c88c4a0aea1cca4c87d67a1a225cce88
🔍
>>213388441jaszczurmaxxowanie to baza
>>213388494no i muszę zwalić
ughhh BIAŁY BYK idzie spać
to już lepiej robodziwkę ruchać niż mutanta wyrób kobietopodobny
>>213388566kołp i nie masz ani tego ani tamtego
prawe jajko mn boli
musze sie zapisać do urologa
>>213390239kołp mutantoluba
https://youtu.be/P-1xvMpINf8
Ah? Co to za miejsce? Gdzie ja jestem?
>>213392416>*mogguje 99% psolek*
wnuczka kaczynskiego
https://www.instagram.com/e_a_d354/
kiedy złe jabłko mówi, zamykasz morde i słuchasz
https://youtu.be/LoCa0RshQLI
https://youtu.be/ZYFF2zf3HHk
życie to suka a potem umierasz
zgubiłam swój nowy sweter na ulicy gdzieś i nigdy go już nie zobaczę
piekło
gdybym spotkał anona na ulicy to pocałowałbym go w usta
>>213393281el psaj bazinga
i moja skóra znowu wygląda okropnie i nic nie zmieniłam i tęsknie za nim i nie mogę spać i chyba jest czarna pleśń w moim pokoju
i moja ładowarka się popsuła
postują sobie anonki siedząc na dywanie w piżamki ubrani
opera chujnia i balet gawno
ja nie liubliu teater i nie liubliu kino
>>213393476>>213393372>>213393321dobra ale chuj mnie to atencjuszko
>>213393586czemu nie śpisz
za tysiąc lat kosmici znajdą tą nitke jako jedyna pozostałość po gatunku ludzkim i odtworzą całą naszą kulturę na podstawie tych postów
>>213393601czemu miałbym spać
UUUGHHHHHHHHH CZARNY BYK WSTAŁ po całej nocy jebania matki białego byka
>>213393862aby się wyspać
latynosi grają muzykę na cały regulator
https://www.youtube.com/watch?v=Tsr8XembZWA
anona pojebało
nie róbcie tak mamie, błagam was!
>>213394231zrobię tak twojej i co mi zrobisz pizdeczko?
>>213394074a ty wiesz cwelu jaką mamy tutaj godzine?
>>213394345mógłbyś nie dać rady bo ona jest sama chora psychicznie i zdolna do wszystkiego ehhhh
>matka anona to jebnięta suka
pokoloruj mnie zdziwionym
>>213394163serduszko puka w rytmie cha-cha,
miłości szuka w rytmie cha-cha!
animki piosenki kotki miałczki hau hau mee
>>213394437moja biblia to dożyny
>>213393658Wstałem, ale jakim kosztem
>>213393262było się nie rozbierać na środku ulicy
>>213394452ulubiona księga?
alkohol stworzył człowiek, zioło stworzył sztaba
szkoda że mam chujowy głos i ryj małpiszona. w alternatywnym wszechświecie gdzie wydaję z mordy ładne brzmienie i mam akceptowalną facjatę to zapewne bieduję jako pretensjonalny grajek i podrywam femki na to ech..
https://www.youtube.com/watch?v=ZySOgMzOY0Q
>>213394911wybacz bracie w wierze, ale masz naprawdę chujowy gust teologiczny
jestem potężny
jem śniadanko i piję kawkę
pozdrawiam i smacznych śniadań życzę
>>213394910>gdzie wydaję z mordy ładne brzmienielmao
>>213394405>>213394231jebnięte suki to fabryki spierdonów
>>213394231bazowany syn wyjaśnił kurwiszcze
>>213394947moja matka to naprawdę dobry człowiek, za to mój ojciec na odwrót. z tego też powodu nigdy nie stanę się pełnoprawnym mizoginem, tylko takim na półgwizdka
>>213394947>jebnięte suki to fabryki spierdonówświęta prawda niestety
gdzie dzisiaj wychodzicie?
>>213395160piwo o 9 rano?
>>213395160zawsze jak widze obrazek z reimu to sobie myśle, "omg prawdziwa reimu postuje tutaj z nami na szambie" i staje mi kutas
beer
md5: 2a477e3bbd7f97f530c2b9a8cf0ed1c9
🔍
>>213395160Baza, ja również pije 2 miodowe łomże
>>213395171a jak!!! sobota jest
>>213395185baza, na zdrowie, pozdrawiam
(nieszczerze) musimy być mili dla animek
Juri sf
md5: edce4a8e32615e9bdb5b4b750394ab4e
🔍
>>213395200>sobota jestStopobota O:
>>213395215(sczerze) musimy postować stópki animek
>>213395270popracuj 201 godzin w miesiącu na magazynie, to pogadamy
czacie, czy powinienem się zdziewczynować?
>>213395252brzydka kreska
>>213395380Oj tam oj tam...
>>213395468jestem stupkarzem
kurwa nastąpił pocałunek posejdona ehhhhhhh
>>213395468przynajmniej zaruchasz, czy coś
>>213395185ok, właśnie pije trzecia łomże...
>>213395252sobota dupota
postujcie dupy!
majorska dupa żyje bez czynszu w mojej głowie
zróbcie dupną edycję następną
>>213395468jak to jest być cwelem w polsce?
>>213395686>moim zdaniem to nie ma tak że dobrze czy nie dobrze...
>>213395839Oooo ohh! Sutki widoczne
zezbirowane i będę śniadanko robił
>>213395893zbirowanie jest gorsze od heroiny
tanki
md5: 2ddcc9ef46e76e5c4390dc718e2b9034
🔍